Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Ljubomirom Stanojkovicem

12.02.2012.

U 61.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor kulturnoumetničkog ansambla "Venac" u Gračanici Ljubomir Stanojković. U intervjuu Budimiru Ničiću Stanojković je rekao da donatorski fondovi za očuvanje srpske kulturne baštine, bez obzira na to da li potiču iz fondova Međunarodne zajednice, srpskih  ili kosovskih institucija,nisu dovoljni  za elementarno stvaralaštvo, tako da i nije bilo "krupnijih zalogaja" u kulturi. "Naš najveći problem je to što smo izgubili gradove, a grad je stecište kulturnih događaja. To ne mogu zameniti seoske sredine u kojima danas živimo, u kojima ne postoji infrastruktura", rekao je Stanojković, ali i naglasio da to nije argument zašto se nešto više nije uradilo proteklih godina."Venac" je danas jedini profesionalni ansambl koji neguje sprski melos i folklor na Kosovu. "Srpska kulturna elita napustila je Kosovo još 1999.godine i možemo je jedino videti tokom Vidovdanskih svečanosti", kazao je Ljubomir Stanojković.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarMiki KM | 14.02.2012. 08:55 Sta je ljudi, nema komentara. Izgleda nikog ne zanima kultura! Budimire, vidi sledeci put dovedi nekog krimica. Cini se da se narod vise zanima za takve likove!
SASA IZ GOTOVUSE | 23.02.2012. 23:51 I KUD MLADOST IZ GOTOVUSE NEGUJE STARE SRPSKE OBICAJE OD ZABORAVA.SASA IZ GOTOVUSE.
mara | 11.03.2012. 19:02 Gospodinu Stanojkovicu nisu dovoljne donacije za kulturu i stvaralastvo zato sto se pare prvo stave u svoj dzep a za kulturu nije ni bitno....I mislim da sesoske sredine mogu da neguju kultura,i da se stvori pozoriste,postoje i u selu intelektualci..Pa nek gospodin pokusa da nesto preduzme povodom toga.Istog smo zanimanja i uopste se nisam mogla sloziti s njim.
Buda | 21.05.2012. 19:06 Pitajte "Gospodina" Stanojkovica koga sve ima na platnom spisku kulturnoumetnickog ansambla "Venac"?
Nedzib Berisha | 30.06.2012. 18:33 Smijesan gost, na Kosovu je nazalost skoro sve politicko pitanje, i narocito kultura. On ako se ne bavi politikom, zbog cega onda onoliko uslova za nastupanje njegove grupe? Pljuvati na one koji pod otezanim uslovima se izbore za svoju zajednicu je nezahvalno i pokaze da ovaj kulturno-umjetni radnik nema veze sa kulturom.