Arhiva emisija

Slobodno srspki sa Andreom Kapuselom

26.02.2012.

U 63.emisiji Slobodno srpski gostovao je bivši šef odeljenja za ekonomska i fiskalna pitanja u Medjunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO) Andrea Kapusela. U intervjuu Budimiru Ničiću Kapuslea je rekao da su glavni problem loše ekonomije na Kosovu nefunkcionalne institucije i vladavina zakona. Kapusela je kazao da je za sveopšte stanje na Kosovu dobrim delom odgovorna i Medjunarodna zajednica, posebno Medjunarodna civilna kancelarija koja je zadužena za nadgledanje kosovske nezavisnosti. „Institucija u kojoj sam radio, ICO, izabrala je prilično meku liniju nastupa prilikom nadgledanja. Naš šef, Piter Fejt, nije intervenisao direktno, nije blokirao pogrešne odluke, nije smenjivao ministre, što je, u principu, mogao da uradi“. Ipak bivši službenik Medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu smatra da je „kosovska elita“ najodgovrnija za situaciju na Kosovu i kao primer naveo to što Vlada Kosova pre godinu i po dana nije poslušala savet medjunarodne zajednice da ne povećava plate, čime je Kosovo izgubilo 120 miliona od Evropske komisije i MMF-a.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarSladja | 26.02.2012. 19:00 Bravo dr Lorenco. Svi znamo sa su ministri u vladi najkorumpiraniji i sve njih treba pohapsiti.
Leposavac | 26.02.2012. 19:05 Slazem se sa gostom da je glavni problem nefunkcionalnost vladavine zakona. A to sto Fejt nije smenjivao ministre znaci da je od tih istih ministara dobijao povlastice, mislim novac namenjen za gradjane Kosova. Dobra emisija.
Bojan | 27.02.2012. 00:52 Odlična emisija, odlična tema i pravi gost! Bravo Budo, od tebe ne očekujemo ništa manje :) Samo napred!
Dobrotinac van Dobrotina | 27.02.2012. 10:49 Gospodin Andrea Kapusela napominje da je za stanje na Kosovu odgovorna Medjunarodna zajednica koja nadgleda nezavisnost. Slazem se sa tom konstatacijom ali zasto Kapusela to nije izjavio dok je bio u ICO? Mi obicni smrtnici nemamo razloga da budemo zadovoljni radom ni jedne kanceraije na Kosovo, pogotovo ne medjunarodnim kancelarijama jer ni u jednom segmentu nije bilo napretka. Naravno da izgradnja jednog kilometra autoputa koja kosta 10 miliona evra nije neophodna. Sav taj novac treba da ide za izgradnju jednog zatvorskog kompleksa gde ce ovi celnici takozvane Repeblike Kosovo jednog dana zavrsiti u zatvoru.
Nensi | 01.03.2012. 20:17 Opsta praksa svih stranih izaslanika je da se nijedan od njih ne mesa u unutrasnje poslove drzave u koju su dosli a sve za rad svojih licnih CV~a koji su im potrebni besprekorno cisti kako bi mirno odsluzili misiji i tako dobili drugi ugovor za sto vece pare u nekoj drugoj zemlji.To nemesanje u kosovske unutrasnje stvari od strane ambasadora,diplomata i ostalih medjunarodnih zvanicnika je njihova licna korist a nasa steta. Stranac ce uvek imati vremena da nas pazljivo saslusa,ali ce rezonovati u skladu sa svojim nacinom razmisljanja i vaspitanja i nece nas razumeti a jos manje pomoci u resavanju problema.Oni su ovde samo u pokusaju ispiranja nasih malih balkanskih mozgova,bacaju pare i pare na treninge,po neku donaciju i prevaspitavanja a sve u cilju i kao pod nekim plastom demokratije pretvarajuci nas u njihove robove,poslusnike a od nasih drzava kolonije.....Evo,ovaj mr.Kapusela...pametan je covek,prica realno i svesno o stanju na Kosovu,ali....tek sada javno prica o svemu tome jer doticni nije vise na Kosovu!Bas ga sad briga za sve nas kad je otisao dalje....i,jednog dana kada bude stekao dobru penziju napisace memoare kao i svi slicni mu prethodnici o tamo nekom Kosovu,Moldaviji....o nasim mukama i problemima i madjusobnim glupostima. Niko nama ne moze pomoci osim nas samih,ali niko.
DEJAN IZ GOTOVUSE | 01.03.2012. 23:15 GOSPODIN JE U POTPUNOSTI U PRAVU.
Milos M. | 02.03.2012. 20:03 dobro je,vratila nam Nensi. Bas me bila zabrinula,pomislio sam da joj se nije nesto lose desilo ili je digla i ona ruke od svega.Sada je vec interesantnije gledati emisije i citati njene komentare sa tim njenim nekim posebnim sarmom i rezonom.Jos samo da se osmeli i pojavi javno,e to bi bilo vrh!Pozdrav za nju,voditelja i celu ekipu iz Beograda.
Istina kad tad | 02.03.2012. 21:41 Mozda gresim ali bi pogadjao da je ova Nensi neko ko je mene zaposlio a pored mene i jos predhodnih godina jos 20 Srba najmanje za koje znam a svi su oni a i ja u senci ove oligarhije a na kljucnim mestima smo gde mozemo mnogo da uticemo na neke stvari.Sto,uostalom i radimo. A sve razmisljam i zakljucujem da je to ta koja nas uporno bodri da ne odustanemo i idemo dalje u nekim istragama.Za sada se necu potpisivati...nesmem.
Miki KM | 03.03.2012. 20:16 Budimire, predlazem da pozoves Nensi i napravis emisiju od barem 3 sata. Mislim da ona ima vise da kaze od svih ovih belosvetskih... znate vec sta zelim da kazem. Nensi, ako ikada odlucis da se pojavis javno, imas moju podrsku 100%. Samo tako, trabaju nam pametni ljudi. Mozda bih dodao da je i hrabrost vrlina od neprocenljive vrednosti. Pogotovo u ovom trenutku.