Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Zanom Fransoa Fituom

28.10.2012.

 U 91.emisiji Slobodno srpski gostovao je francuski ambasador na Kosovu Žan Fransoa Fitu. U intervju Budimiru Ničiću, on je rekao da studija izvodljivosti o napretku Kosova objašnjava situaciju na severu kao zabrinjavajuću i nezadovoljavajuću, ali to nije prepreka evropskim integracijama. Francuska savetuje vlastima u Prištini da u pogledu severa Kosova rade uvek transparentno, da osiguraju Srbima bezbednost, stabilnost i uverenje da je tamo njihov život. "Treba ići korak po korak da se stekne poverenje malo po malo iako je sada mučno i frustrirajuće, ali sve sa jedinstvenim ciljem priključenja u EU", rekao je Žan Fransoa Fitu u emisiji Slobodno srpski.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBojan Pristina | 28.10.2012. 23:21 Francuzi bivsa braco- stidite se. Vi ste uvek bili avangarda evrope, najslobodarskija zemlja zapada a danas ste klijent Anglo saksonsko-nemacke osovine kao i Grcka ili Bosna. Razocaram se uvek kad vidim onu plocu posvecenu Francuskoj koju smo uzidali u nas najlepsi manastir- Gracanicu.
Miljenko | 29.10.2012. 10:17 Na pitanje autora ove emisije "I slusaju li vas u Pristini kada im sve to kazete?", francuski ambasador je izgovorio ne istinu da bi trebalo pitati politicare u Pristini, mada se on nada da ga slusaju. E moj ambasadore, i ja se nadam da jednog dana ovde bude med i mleko i da se zivi normalno, ali kazem " NADAM SE". I pored toga sto je emisija bila odlicna, mnogo se bre govorilo o severu Kosova. Gospoda iz francuske ambasade, kao i ostale ambasade na Kosovu, mogli bi da se pozabavite i situacijom juzno od Ibra. Pozdrav iz Zubinog potoka.
Nensi | 29.10.2012. 19:18 Prvo, stara srpska poslovica: \"U malim se bocicama otrov drzi\"....(meni je zao sto moram da konstatuje,ali je \"ekselencija\" velicine coveka ni 1m67cm...) ... i to je mnogo...verovatno je i nizi...Drugo: Moje licno misljenje je da ste doveli gosta po tituli ambasador Francuske staro-tradicionalno prijareljske nam Francuske,shvatam..da nam je doticna ekselencija podobro otvorila oci u tome da na oni vec davno nisu ti \"prijatelji\"kakvim smo ih zamisljali. Francuzi su deo EU i tu je tacka! Mi nismo deo EU i tu smo u ulozi ucenjenog laboratorijskog zeca kojem se NUDI TRULA SARGAREPA na stapu.Da dragi moji.... na zalost,da. Ova \"ekselencija\"poslata nam po zadatku iz nekada nam prijateljske i saveznicke Francuske uporno i iznad svega kao papagaj protezira sve ono sto je naucio i cime je izdresiran od strane iste te EU. Za njega konkretno postoje samo ciljevi jedne EU jos od 1955 kako rece sam,od kako su zacrtane.Za njega je Kosovo samo jos jedan ogled postkonfliktnih medjunacionalnih zemalja kao sto je imao iskustva i u Avganistanu....za njega smo mi ,samo jos tamo neki \"srpski minoritet\" koji ce morati da poklekne u okviru zacrtanih nam granica. Ok. Ok. Shvatili smo...videli smo....znamo...Vi ste gos.Fito ovde neko ko izuzetno dobro mesetari izmedju severa i juga...Vi ste gos.Fito,taj ko je zasticen Vasim imunitetom,Vasim pozamasnim platama i dnevnicama,Vi ste taj koji je u svakoj corbi zaprska! Da! Mirodjija sa delimicnim ekstra ukusom stranih obavestajnih sluzbi za rad ukusnije EU koja nam se nudi svakodnevno u dubokom kosovskom tanjiru kao predjelo isperd svakog nam obroka. A mi jadnici \"duvamo da se ne opecemo\" pouceni dosadasnjim iskustvom prijateljske nam Francuske. Vremena se brzo menjaju...dugorocni planovi su postali nervozni kratkorocni planovi,ultimatumi sa jednim \"prelaznim\" od 2 meseca....i sve se nakon tog perioda desava,vrlo nespremno i vrlo brzo za nas. Budimo pametni,krajnje,zadnje nam je vreme! Ovakvi gosti koji se putem ove emisije predstavljaju srpskom delu gledalista,samo nam dokazuju u stvari svoje pravo lice i otkrivaju svoje namere.Namere...kako cije i kako ih protumacimo...ali ih barem upoznajemo...jednog po jednog. Licno po meni,ovog danasnjeg gosta svrstavam u rang i skalu svih dosadasnjih gostiju koji su bili ispred stranke SLS. Identicno mutni i prezreni.