Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Volekrom Halbauerom

24.02.2013.

 U 106.emisiji Slobodno srpski gostovao je komandant KFOR-a general – major Volker Halbauer. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu generalno dobra, ali da ima dogadjaja koji “zabrinjavaju”, poput incidenata u Severnoj Mitrovici i nedavnog rušenja srpskih grobalja. “Da bi dalji trend bio pozitivan, potrebna je efikasna kosovska policija koja može da bude uspešnija samo uz ojačanu podršku naroda”, rekao je Halbauer.  General Halbauer je upozorio lokalne političke lidere da budu odgovorni za izgovorenu javnu reč koja može ponekad da rezultira bezbednosnim problemima. Komentarišući izjave pojedinih visokih političkih ličnosti kosovske administracije da KFOR na severu nije dovoljno “uporan”, a da ga pojedini srpski lideri zovu i “okupatorskom” vojskom, Halbaur je izjavio je KFOR nepristrasan u svojoj misiji osiguranja bezbednog i stabilnog okruženja. Prvi čovek međunarodne vojne misije na Kosovu, odbio je da komentariše kakvu bi ulogu trebalo da ima KFOR u novom planu za sever Vlade Kosova. Po njegovim rečima, KFOR je sa 60.000 vojnika, koliko je imao 1999.godine,na početku misije, spao na oko pet hiljada i da ne postoje indicije da će se taj broj dalje smanjivati u dogledno vreme. Govoreći o najavama ministra Agima Čekua da će ove godine Kosovske bezbednosne snage (KBS) prerasti u Vojsku Kosova, Halbauer je izjavio da se trenutno razmatra u Savetu NATO-a u Briselu, da li se može proglasiti postignuta puna operativna sposobnost  KBS-a.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBogi PRISTEVAC | 24.02.2013. 19:54 izvinjavam se gospodinu Halbaueru trebalo je postaviti njemu pitanje : ZASTO JE NEMACKA NAPALA SRBIJU 99-te godine. Da nam on iz prve ruke da odgovor, jer mu je 99-te. bio ministar odbrane Rudolf Schaping, koji je povod bio da laze celu Nemacku, da treba bombardovati Srbiju.
Marko-sever | 25.02.2013. 07:03 e moj komandante kazete da ne mozete da zamislite da prema vama moze da marsira 20 000 neprijateljski raspolozenih ljudi, neverovtno je da vas nisu informisali da se to upravo dogadjalo ovde na kosovu marta 2004 godine, sto mozete videti cak i na youtube
Milan Kosovo polje | 01.03.2013. 10:28 Kako ste statusno neutralni ako formirate vojsku Kosova na teritoriji Republike Srbije, ne rayumem!
Emina | 01.03.2013. 10:29 KFOR sa 60000 vojnika 1999. godine nije uspeo da spreci kidnapovanje i ubijanje Srba. Kako su oni to garant mira!!!
Iznenadjena | 01.03.2013. 10:32 Gospodine, komandante, Vi ste se pokazali kada ste bili Vokerov Zamenik. I sada ponovo ne vidite nigde one koji ugrozavaju bezbednost osim kod Srba. Probudite se.
Darko | 01.03.2013. 11:57 Bezbednost na Kosovu vise niko ne garantuje. To ne moze ni Kfor, ciji su tenkovi uz veliku medijsku pompu kisnog 12. juna usli ovde. Uporedo s njihovim dolaskom, sa Kosova su krenuli neki drugi konvoji. Kada sa 60.000 vojnika nisu uspostavili kontrolu na citavoj teritoriji Kosova sumnjam da ce to sada uraditi. Vreme ce pokazati svoje.
Suncica | 01.03.2013. 12:52 Komandni lanac Kfora počeovec duze vreme se raslojava, jer više nema jedinstvenog stava o operacijama koje treba da preuzimaju. Ono što je evidentno, jeste da komandant Kfora major Volker Halbauer nema uticaja u američkom kontingentu. Ne znam zasto komandant KFOR-a nije govorio o tome kako se njegovi vojnici(nemci) stacionirani na Kosovu zale na opremu, novac i priznanja. Neprihvatljivo je da Kfor nakon nereda, u kojima vojnici te misije pucaju na stanovništvo, daju stura saopstenja. Iskreno, ja nemam nikakvo povremenje u njih.