Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Milenkom Jovanovicem

03.03.2013.

 U 107.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori Milenko Jovanović. U intervju Budimiru Ničiću on je najavio da će Savez na čijem je čelu ovih dana Patrijarhu srpskom  Irineju, državnom vrhu Srbije  i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predati svoju platformu za Kosovo. Jovanović nije želeo da otkriva detalje platforme, ali je kazao da će biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom  Saveta bezbednosti UN 1244. "Fokus platforme su raseljeni sa Kosova. U centralnoj Srbiji i Crnoj Gori živi više od 260.000 raseljenih I prognanih sa Kosova i smatramo da se naš glas mora čuti, a naš stav uvažiti”. Jovanović je govorio i o problemima raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori kojih po njegovim recima ima oko 15 000 i koji imaju status “stranac  sa stalnim prebivalištem”, kao i mogućnostima za povratak na Kosovo.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarDragana Tomic | 04.03.2013. 06:37 Konačno neko ko govori bez dlake na jeziku.Odlacan intervju, gostu sve cestitke, ali i domacinu.Upravo je sustina da povratak raseljenih ne dozvoljavaju stranci, jer se Albanci u sustini nista i ne pitaju. Kako je NATO mogao da stvori uslove da se vrate Albanci na Kosovo 1999.godine, tako moze i da se crate Srbi nakon 14 godina, ali to nije njihov interes.
Djivdjan | 04.03.2013. 09:45 E moj Jovanovicu, i meni nije jasno kako je moguce da vecina raseljenih crnogoraca sa Kosovasu koji su u crnoj gori upravo iz crne gore. Nemoguce je da oni budu raseljeni u svojoj matici.
Miladin | 04.03.2013. 10:44 Uvek je bilo da prvi pobegnete i prodate drzavne stanove pa se posle rata opet vracate i trazite stanove od drzave pri tom zaposedajuci drzavne funkcije i dovlacite svoje iz brda i planina C.Gore.
Goran Denic | 04.03.2013. 16:57 Potpisujem sve što je rekao Jovanovic. Otvoreno je rekao sta mislim o "Srbima" u kosovskim institucijama, o crnogorskom nepostojecem jeziku i o crnogorskoj naciji.O raseljenima da ne pricamo. Puna podrska sa severa Kosova.
Crni-gorac | 05.03.2013. 01:22 Tulipan,a gde ga nadje budo bogati?
Konstanca | 05.03.2013. 10:30 Milenko, Milenko, ne priznajes ministra za povratak u vladi Kosova Tomica a priznajes savetnika ministra Doderovica. Koliko sam vas razumela za vas su srbi u kosovskim institucijama olos a crnogorci med i mleko. E pa gospodine Jovanovicu, i Doderovic i Tomic sviraju jednu frulu, a to sto neko nece da igra dok jedan od njih dvoje svira problem je u njima.
Rajka | 05.03.2013. 12:41 Konastanca, ako ste gledali emisiju jasno vam je da tek Crnogorce ne priznaje Jovanović i to baš po nijednom osnovu. A za Doderovića je rekao da se trudi. Preteruje malo kad kaže da ne priznaje da su Srbi u kosovskim institucijama pravi Srbi, kao i kada se onako ironično podsmeva crnogorskom jeziku. Ne priznajem ni ja crnogorski jezik, ali nepotrebna je onolika ironija.Isto i prema crnogorskoj naciji...
Bojan PRISTINA | 05.03.2013. 13:17 Na Kosovo i Metohiju nema povratka za Srbe nego samo progona i daljeg iseljavanja kako za Srbe Kosovce tako i za Crnogorce Kosovce. Al ja verujem da ce doci dan obracuna sa Nato okupatorom i da cemo se na tenkovima vratiti kao sto smo i otisli. Neka bude borba neprestana nebude sto biti ne moze !
Petar | 05.03.2013. 21:15 Veliki pozdrav za Jovanovica puno uspeha i njemu i Doderovicu
Jovica, Osojane | 05.03.2013. 22:05 Dobro je ovo rekao Jovanovic da je Crna Gora priznanjem Kosova zabola noz u ledja Srbiji kad je najmanje smela. Bogu hvala kad i ovo sme neko ovako da kaze. Ovako se govori. Slazem se sa Bojanom iz Pristine. Vraticemo se makar tenkovima. Pozdrav za svu bracu Srbe i u Crnoj Gori koje predstavlja ovaj covek koji vam je bio gost.
Bogi PRISTEVAC | 06.03.2013. 17:15 Malih replika ali i ??? moram da napisem i ja ovaj komentar, Prvo ne-zavisnost Kosmeta nije ZELJA EU nego NATO i nece biti ne-zavisno, nego samo odvojeno od Srbije pod protektoratom NATO. Bez stolice u UN niko nije ne-zavisan "nego zavisan" bez clanstva u UN nema ni clanstva u EU. 1oo% KOSOVO zavisi od Srbije u hrani i struji . To je ono sto neko zove banana drzava, ili mi to zovemo NATO protektorat, a u EU to zovu pod patronatom. Mada nije ljudski sta ce nam toliko albanaca, slazem se sa svima, al se neslazem sa ovim, i ni jedna drzava nece dozvoliti OTIMANJE 15% teritorije, i pokloniti nekome. KOLIKO JE TO VELIKI PROBLEM U EU, JASNO GOVORI I CINJENICA , da nikad nije doslo do glasanja za NE-zavisnost Kosova. Pozdravljam sve Pristevce 48 generacije, a naravno i studio kolege, poz.....
humoristican | 06.03.2013. 18:03 Bufalo Bill :))))
realnost vremena | 07.03.2013. 21:00 deo srpskog naroda sa kosova je doista za zaljenje ali ne i onaj poput ovog milenka koji se jada na sve i svakog, trbusina kao da nosi trojke a svakodnevna marsuta mu je sutomore-sever mitrovice-beograd a nikako da se seti da uzgred navrati do ministra za povratak u vladi kosova koji je, uvek, po nacionalnosti srbin!? slazem se da crnogorski propisi su deskriminirajuci prema ovoj kategoriji drustva pa cak i prema neposrednim naslednicima crnogorskih gradjana koji nisu rodjeni u crnoj gore ali pobogu, sta ce ovaj u severnu mitrovicu? voleo bih da cujem, ovog tipa, o korektnosti njegove familije, njegovih sugradjana i njegovih sunarodnika prema sugradjanima albanske narodnosti u njegovom rodnom gradu. zaliti je one kojima je godinama ispiran mozak do te mere da i dan danas nisu u stanju da razmisljaju realno i realno shvate cinjenice, okolnosti i nacin na koji su problemi nastali. ja ne mogu da shvatim one koji nakon svega, danas polazu nadu na tenkove i koje kakve halucinacije. pitao bih ovog jovanovica pa i one koji smatraju da je albancima poklonjen deo teritorije, koliko godina unazad su njihovi preci doseleni na kosovu a u isto vreme kada su preci albanaca koji danas zive na kosovu naseljavali kosovo. porucio bih jovanovicu i onima koji ga podrzavaju da sacekaju šešelja sa njegovom "potkovicom" pa da ostvare svoje snove što se ovoga cara nece desiti. ne zato sto ja hocu vec zato sto je realnost takva. a realnost je da je kosovo drzava, danas-sutra ce dobiti stolicu u un-u, uskoro ce, zajedno sa srbijom, postati clanica evropske zajednice, za par dekada populacija ce se, u najmanju ruku, izjednaciti i da ne nabrajam.
nacvic | 08.03.2013. 19:49 realnost vremena, sanjaj ti tu stolicu u cekaonici gdi kraja nema, sanjaj, sanjaj i sanjaj...........hrrrrrrrrrrrr laku noc.
realnost vremena | 09.03.2013. 13:29 @nacvic** nacvic, mene prosto cudi sto si ti toliko protivu te stolice, pa cim pre kosovo postane clanica un-a utoliko bolje za sve gradjane kosova. medjunarodna politika se krece u tom pravcu. stotka je vec tu, vidimo da se i evropskoj uniji nesto obrce (rumunija, grcka). ako se ti uzdas u rusiju ili se nadas da ce kosovo biti prisajedinjeno srbiji; za ono prvo i nad popom ima djak a za ovo drugo zagusices se od hrkanja.
sss | 11.03.2013. 10:31 Biti hrabar odlika je ovog gosta.Realna slika povratka,još realnija ko je legao na ručnu kočnicu za povratak srba.Realan pogled na tzv,,crnogorsku naciju i jezik,,.Svaka čast gostu emisije.