Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Peterom Blomajerom

16.06.2013.

 U 122.emisiji Slobodno srpski gostovao je ambasador Nemačke na Kosovu Peter Blomajer. U intervjuu Budimiru Ničiću on je kazao da su za Kosovo na putu ka Evropi bitne dve stvari: “Pomirenje sa susedima, što podrazumeva i međuetničko pomirenje u samoj zemlji.  A drugo je uspostavljanje pravne države i sprovođenje odgovarajućih zakona.Za to su potrebni takođe ljudi koji su u stanju i mogu da to učine. Potreban je parlament, koji će sprovesti evropske zakone i nacionalno pravo. Potrebne su sudije i službenici koji to primenjuju. A da bi imali takve sudije i činovnike potrebni su odgovarajući profesori na univerzitetima koji bi pripremili studente za takve buduće zadatke. Dakle, reč je o dugoročnom procesu. I mi se nalazimo jos relativno na početku i zbog toga će to još dosta trajati. Bitno je da su učinjeni prvi koraci i siguran sam da će to nekada i uspeti”, rekao je Blomajer. Nemački ambasador je govoreći o severu Kosova kazao da očekuje da Srbi tamo private sprovođenje briselskog sporazuma. “Ne verujem da ce Srbi na severu zatvoriti oči novoj realnosti. Oni će prihvatiti stvarnost i prilagoditi se novoj situaciji. Naš je zadatak da pomognemo u njihovim naporima i dokažemo da će sve ići u pozitivnom pravcu. Nemam utisak da oni to neće prihvatiti. Ja sam razgovarao sa ljudima tamo i uvideo da oni taj dogovor ne cene baš kako treba, ali mi je bilo vrlo jasno da neće pružiti otpor ili nasilje”, rekao je Peter Blomajer.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBranka iz Kosovske MItrovice | 16.06.2013. 18:54 Znaci lazu nas ovi nasi iz Beograda da registarske tablice kosova ne treba da imamo. Nemac nam jasno rece da moramo da imamo kosovske tablice. E jadni samo.
kosovac | 16.06.2013. 21:23 Gospodine Blomajer, postavio bi vam jedno pitanje : dali bi vasa kancelarka Gospodja Merkel dozvolila da u Nemackoj postane jedna Turska drzava jer zive vec pet decenij 4 000 000 Turaka. Siguran sam nebi jer svoju drzavu spaja, a tudje drzave RASPARUJE. Mislim da ce doci vreme kada ce Turci vladati Nemackom.
stanisa | 17.06.2013. 10:50 Ni sam gospodin Blomajer ne zna na koji nacin ce se na severu Kosova sprovesti implementacija briselskog sporazuma. To niko ne zna, kako srbi, albanci tako i predstavnici medjunarodne zajednice. To koliko nam nemci pomogli da idemo u pozitivnom pravcu znamo vrlo lepo. Kada bi i mi Srbi bili u mogucnosti da nemcima pomazemo na taj nacin oni bi pecvetali :)
Siki | 18.06.2013. 20:33 Ovi Nemci nas bas onako strucno zezaju.Kao dace pare da se Kosovo priblizi EU, da ce srbi lepse da zive... Medjutim kada je u pitanju Nemacka nikad covek nije nacisto.