Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Draganom Elcicem

29.09.2013.

  U 130. emisiji Slobodno srpski gostovao je reditelj i politikolog iz Beograda profesor Dragan Elčić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je Kosovo nepresušan izvor inspiracije za književna, filmska i umetnička stvaralaštva. Po mišljenju Elčića najodgovornije za to što na nema više priča, filmova i umetničkog stvaralaštva o Kosovu, treba tražiti među političarima, ali vrlo često je razlog i nedostatak hrabrosti autora da dođu na Kosovo i nešto urade. Elčić koji je Sarajevo napustio 1996 godine veruje da može doći do normalizacije odnosa između Srba i Albanaca i smatra da je briselskim sporazumom to već počelo.  "Pošto mi nismo bili spremni ni sposobni, ni Albanci ni Srbi da to sami dogovorimo i uradimo, morao je neko. Kao što se nikada ne bi završio rat u Bosni, da to neko nije uradio", rekao je Elčić.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarstojan | 29.09.2013. 22:53 Nažalost, ceo svet je gledao filmove u kojima se srbi prikazali kao ubice. (naše komšije ili nikada ne spominju ili ispadaju žrtve". Nije ni čudo što nas svet gleda na najgori način. Najtužnije u celoj toj priči što su se naši glumci takmičili u tome ko će da glumi većeg zlikovca Srbina. Uostalom kroz filmove je Amerika stvorila lažnu sliku o sebi što govori o moći takve vrste medija. Velika je šteta što Srbija nije ranije krenula sa produkcijom filmova ove kategorije a pošto je Srbija zemlja istorije ovakvih filmova bi moglo da se snimi u većem broju. Ali se isto tako pitam ko bi kupovao takve filmove od stranih država? Niko od zapadnih zemalja i sigurno ne amerika!
Cenka | 29.09.2013. 23:23 Sve pohvale za gosta. Jedino sto bi mu zamerila je njegova konstatacija da nismo ni spremni ni sposobni da se sa nekim dogovorimo i da moze doci do normalizacije odnosa izmedju Srba i Albanaca. Mi jesmo uvek spremni samo nase misljenje niko ne uvazava dok za normalizaciju ne verujem da ce ikada doci.
Arsa | 30.09.2013. 09:41 Zna dobro politokolog Dragan Elcic da Srbi nisu izgubili istorijske saveznike na zapadu vec su ti isti saveznici izgubili nas. Pa nismo mi Srbi seoske bandere pa da se svako penje na nas... I ja se slazem da je svaka seoska taraba starija od amerike.
Igor Miljus | 03.10.2013. 23:59 KOSOVO I METOHIJA gospodine voditelju !!!