Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Slavisom Mladenovicem

13.10.2013.

 U 132.emisiji Slobodno srpski gostovao je poverenik za jezike Kosova Slaviša Mladenović.  U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da se Zakon o upotrebi jezika na Kosovu ne sprovodi na zadovoljavajući način,ali se kako kaže, "klima po tom pitanju menja u pozitivnom smeru". "Osnivanjem Kancelarije poverenika za jezike  stvoren je mehanizam koji garantuje sprovođenje tog zakona i koji u svojim nadležnostima ima administrativne mogućnosti čak i za kažnjavanje onih koji ne poštuju i sprovode zakon", rekao je Mladenović. On je kazao da i pored toga što se u mnogim slučajevima Zakon o upotrebi jezika ne primenjuje u dovoljnoj meri u svim institucijama, Kancelarija poverenika za jezike nije do sada kazila ni jednu instituciju. "Kad se pojavi problem prva mera koju koristimo je posredovanje između onog ko se žali i institucije i taj problem rešimo. Ukoliko nakon toga ne ispune tu obavezu, onda možemo da kaznimo to lice ili instituciju, ali do sada nismo imali takve slučajeve tako da nikog nismo ni kaznili". Mladenović je apelovao na građane da se ukoliko uoče nepoštovanje ovog zakona, obrate Kancelariji poverenika za jezike. "Svest građana  o tome koji su službeni jezici na Kosovu i koja su njihova jezička prava je na veoma niskom nivou i ljudi su kasno postali svesni da imaju pravo na svoj jezik u institucijama. Zato se trudimo da kroz medije i naše kampanje upoznamo ljude o njihovim pravima i pozovemo ih da nam upute žalbu, ukoliko primete nepoštovanje zakona", rekao je Mladenović.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarMirko | 13.10.2013. 19:56 Razumem gos. Mladenovća u svojim konstatacijama li nemogu da shvatim da do sada instutucija koju vodi nije imala razloga da ne kazni nijednu instituciju i/ili pojedinca, malo je to u skladu sa poveljom da je na Kosovu baš sve uredu i da i kad nije leto cvetaju ruže. Dobro sam upoznat sa radom nekoliko vladinih institucija, i mogu reći da se u tim institucijama i nezna za gos. Mladenovića i instituciju koju vodi, jer se nikada zvanično ili nezvanično, pismeno ili usmeno nije obraćao ovim institucijam u vezi jednakosti upotrebe jezika. Ne bih da sve ovo zvuči kao zlonamerni komentar već bih samo da napomenem da ima mesta za mnogo unapređenja u radu poverenika sa ciljem unapređenja upotrebe jezika zajednica na kosovu, ako zanemirami za trenutak institucije vlade i pogledamo malo izvan tog kruga videćemo da recimo TEB Banka na kosovu u nijednom obliku ili formi ne nudi upotrebu Srpskog jezika, pogledajte samo njohov sajt, po meni je kazna za ovakve ustanove odavno napisana...
Vlada | 14.10.2013. 09:24 Bravo drugare!!!!
Goran | 14.10.2013. 12:05 I sta ako se obratim ovoj kancelariji? Nesto ce se promeniti? Je li gospodine Mladenovicu? Po meni ova kancelarija nema efekta.
Srpkinja | 14.10.2013. 12:39 Uvek i svuda slobodno srpski.