Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Berndom Borhardom

20.10.2013.

 U 133.emisiji Slobodno srpski gostovao je šef EULEX-a Bernd Borhard. U intervjuu Budimiru Ničiću Borhard je rekao da u istrazi ubistva litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa učestvuje 20 međunarodnih policijskih inspektora koji u svom radu sarađuju sa nadležnim organima i na Kosovu, i u Srbiji, ali nije želo da otkriva detalje iz istrage. "Ja sam rekao majci, koja je došla ovde po telo ubijenog sina, da ćemo prevrnuti svaki kamen da pronađemo osobu koja ga je ubila  i mi ćemo to uraditi", rekao je Borhard i ponovo pozvao građane koji imaju neke informacije o ovom slučaju da to prijave EULEX-u ili na broj telefona 00 386 43 78 65 65 koji je otvoren 24 časa dnevno. Na pitanje da prokomentariše navode iz Izveštaja o napretku Evropske komisije u kojem se Kosovo i dalje vidi kao zona kriminala i korupcije, prvi čovek EULEX-a se složio sa tim da treba još mnogo toga da se uradi, naročito u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. "Želimo da vidimo više akcije u sprečavanju korupcije, više krivičnih gonjenja i više presuda i spremni smo da Kosovu pomognemo u tome, sve dok Kosovo smatra da mu treba naša pomoć", rekao je Borhard i negirao mišljenja dela i srpske, i albanske javnosti po kojima je EULEX, navodno, pristrasan u svom radu. "Ne mislim da smo jednostrani. Mi smo jednostrani prema kriminalcima i kada njih pronađemo, mi ih hapsimo, ili ih hapsi policija Kosova i mi ih krivično gonimo. Sada se većina predmeta radi zajedno sa kosovskim tužiocima. Mi sudimo u tim predmetima i najveći deo tih predmeta se radi zajedno sa kosovskim sudijama. To znači jednostranost prema kriminalcima, ali ne i jednostranost u bilo kom drugom smislu", izjavio je Bernd Borhard u emisiji Slobodno srpski.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBranka iz Kosovske Mitrovice | 20.10.2013. 20:28 Cestitka za voditelja koji je pitanjima sefa Eulekx-a dobro prodrmao. Gospodin Borhard nije znao gde se nalazi kada je trebao da odgovori na pitanja vezana za ratne zlocine koji su navodno Srbi pocinili. Euleks je toliko pristrasan da se to ne moze opisati ali sta mi tu mozemo, bolje je da cutimo da i nas ne optuze za neki zlocin, popot kritikovanja ove misije.
Uros | 20.10.2013. 20:50 Bernd Borhard poznatiji kao diplomatska lisica, odnosno nemački Mister Smajli, kako ga nazivaju u obaveštajnim krugovima, po ugledu na junaka iz špijunskih romana Džona le Karea, stekao je, po ličnoj definiciji, iskustva o običajima i pravilima ponašanja među Albancima i to sada praktiju na Kosovu. Ako se doda da je stekao i odgovarajuća iskustva kao zamenik šefa Verifikacione misije Oebsa na Kosovu i smatran desnom rukom Amerikanca Vilijama Vokera onda je suvišno komentarisati gosta.
mirko | 21.10.2013. 20:59 Svojevremeno je i bivsi sef UNMIK-a roditeljima ubijenih decaka na Bistrici rekao da ce svaki kamen prevrnuti dok ne pronaci njehove ubice ali do dan danas ubice nisu uhapsene i izvedene pred lice pravde tako ce biti i sa ubicama (ubicom) litvanskog carinika. Gospodin se dotakao i korupcije gde je ima na svakom mestu, izmedju ostalog i u njegovoj zemlji i mora se reci da se ona nikada nece iskoreniti.