Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Ismetom Kabašijem

24.11.2013.

 U 138. emisiji Slobodno srpski gostovao je Glavni tužilac na Kosovu Ismet Kabaši. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je posle prvog kruga lokalnih izbora, koji je održan 3. novembra, Tuilaštvo pokrenulo 32 slučaja protiv ukupno 58 lica, osumnjičenih da su učinila krivična dela koja se odnose na izborni proces. Kabaši je kazao da se većina tih krivičnih dela odnosi na davanje i primanje mita. "Od tog broja devetoro lica je u pritvoru, sedmoro u kućnom pritvoru, za petoro lica je izdata mera javljanja u stanicu policije, dok se protiv ostalih lica vodi redovan postupak". Glavni tužilac Kosova je kazao da "ako se ovaj broj uporedi sa prošlim izborima, kada je 1.500 ljudi procesuirano, jer su učinili neko krivično delo tokom izbornog procesa, onda se može reći da postoji veliki napredak". Govoreći o severu Kosova Kabaši je rekao da Krivični zakon Kosova važi i za taj deo Kosova, ali da postoje, kako je kazao, problemi oko primene tih zakona, koji će se po njegovim rečima uskoro rešiti. "U Briselu  se vode razgovori o integrisanju pravosudnog sistema koji tamo deluje u pravosudni sistem Kosova i očekujem da će se to uskoro i dogodi, ako ne do kraja ove , onda početkom sledeće godine", kazao je Kabaši.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarZoran | 24.11.2013. 18:01 Zašto se ne primenjuje Zakon o Amnestiji na prostoru Kosovskog pomoravlja, ne samo za donešene presude već se i dalje procesuiraju krivična dela zbog ne plaćenog poreza.
Mića | 25.11.2013. 08:04 19.11.2013 godine bio sam u sudu u kos. kamenici i suđeno mi je za krivično delo utaje poreza. znam da je stupio na snagu Zakon o Amnestiji Član 3, stav1.2.8.3 izbegavanje poreza (Član 249) Zakona prerdviđa amnestiranje krivice. Nigde ne stoji da Zakon važi samo na Severu Kosova. Molim vas objasnite mei.
knjigovodja | 16.12.2013. 08:48 Poreske utaje se nikad nece amnestirati.Lagao vas je ko vam je to obecao.To isto vazi i za sever Kosova.