Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Aleksandrom Popovim

01.12.2013.

 U 139.emisiji Slobodno sroski gostovao je direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je najveća pretnja po region, ako zemlje regiona ne nastave  put ka Evropskoj Uniji. "Ako slabi taj evroentuzijazam i ako zemlje regiona shvate da je to na dugom štapu, onda to deluje obeshabrujuće i počinje da se kreće u nekom drugom pravcu. Mislim da ne bi valjalo da se skrene sa tog glavnog puta, a to je članstvo u EU, ali ne samo zbog toga da bi mi postali članovi EU nego zato da bi "uljudili" svoju zemlju, da bi smanjili korupciju. Dakle ovde je pretnja ta da, ako se ne nastavi tim tempom, sa jačanjem institucija i uljudjivanjem zemlje, a istovremeno imamo ekonomsku krizu,  onda to može da jača populizam, a populizam onda jača nacionalizam". Popov koji je i jedan od osnivača "Igmanske inicijative", i  kopredsednik za Srbiju smatra da pomirenje medju mnarodima u regionu ide u pozitivnom pravcu, ali da bi aktuelni političari trebalo da budu aktivniji po tom pitanju. "Pravo pomirenje će biti onda kada učenici u celom regionu budu učili istoriju iz istog udžbenika, kao što recimo to rade Nemci i Francuzi", rekao je Popov.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarSlacka | 03.12.2013. 10:33 Gospodin Popov je hteo da kaže da je Srbija zakasnila kad je reč o brojnim opcijama za rešavanje kosovskog problema. Kada je reč o tome da li bi valjalo ili ne da skrenemo sa puta Evropskoj Uniji, mislim da smo mi posle Titivog puta nastavili smo Evropski. Trebali bi da se zapitamo kada cemo poći srpskim putem???
Monitor | 12.12.2013. 14:55 @Slacka E sad se pojavila jos jedna pametnica sebi dajuci za pravo da nam tumaci sta je gost hteo da kaze,pazi molim te. Smesno!
Tata | 12.12.2013. 14:57 Ej ti Slacka,rodi cetvoro,petoro dece pa kreni srpskim putem niko ti ne brani.Umesto sto komentarises ovde budi prava srpska domacica kako dolikuje.