Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Agimom Čekuom

23.03.2014.

 U 152. emisiji Slobodno srpski gostovao je ministar Kosovskih bezbednosnih snaga i bivši premijer Kosova Agim Čeku. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da Briselski sporazum pozitivno doprinosi bezbednosti na Kosovu i u celom regionu, baš kao i proces "prerastanja"  Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage, odnosno kosovsku vojsku, "čime će se zaokružiti puna nezavisnost, a  Kosovo izgledati i  funkcionisati kao i sve druge zemlje u region". Učešće Srba sa severa Kosova na lokalnim izborima i stvaranje lokalnih  vlasti po kosovskom  zakonu Čeku vidi kao integraciju severa u ustavno pravni poredak Kosova, a srpske zajednice u kosovsko društvo, uz  očuvanje njenog  nacionalnog identiteta. Međutim, za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda neophodna je promena Ustava, po kojem je Kosovo deo teritorije Srbije. Kaže da veruje sadašnjoj vlasti da vodi Srbiju ka Evropi, što je dobro jer se "znaju evropski standardi, znaju se evropske  vrednosti i zna se s kojim će se pitanjem Srbija suočiti dan uoči ulaska u Evropsku Uniju, a to je priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Čeku. On veruje da će taj potez povući Aleksandar Vučić, koji, po rečima Čekua, ima snage, odlučnosti i viziju da Srbiju reformiše, a prvi korak na tom putu trebalo bi da bude da se Srbija distancira od svoje prošlosti i okrene budućnosti.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBojan, Pristina | 27.03.2014. 20:00 Ceku kaze da su se on i njegova druzina borili protiv rezima Slobodana Milosevica ? Evo ja ga javno pozivam da on i njegova druzina koja se do 1999 vijala po sumama a sada su nekakva vrhovna vlast obezbedi nama Srbima samo 10% onoga sto je taj "zli" Milosevic obezbedjivao Albancima. Evo npr, u Kosovskim Termoelekranama je do 1999 radilo oko 35000 Albanaca i oko 3000 Srba, znaci neka sada na posao u Elektrane vrate 10% zaposlenih Srba tj 300 ljudi koji zive uz ogradu same elektrane a ne mogu na svoja radna mesta ili u Pristini je zivelo 40 000 Srba i radilo 13 srpskih skola, neka vrate 4000 Srba u Pristinu i jednu jedinu skolu i ja cu i Cekuovu i Tacijevu sliku da okacim na zidu. Sve to sto Ceku i slicni govore je groteskno, kako ih je tal Milosevic toliko ugnjetavao kada je sav privatni kapital bio u Albanskim rukama, kolike su decije dodatke primali u koliko su fabrika radili Albanci i od toga hranili svoje porodice a on nas tu zamajava nekim glupostima o himni bez reci da svi budemo srecni.
Zoran M.Stanišić, iz Prištine | 28.03.2014. 02:07 Kao oficir JNA, kao jedan od vođa OVK-a, kao general Hrvatske vojske, kao premijer Kosova, kao ministar i političar, kao..., Agim Čeku nijednom nije pomenuo isplanirano, sprovedeno i legalizovano fašisoidno etničko čišćenje srba iz gradova na Kosmetu, a da pritom 14 godina \"ološ elita\"iz Prištine i Beograda nije ozbiljno,odgovorno i principijelno dala odgovore na to pitanje SVIH pitanja. Vreme koje je iza nas potvrđuje tezu da se radilo o \"naručenom\" konfliktu partokratsko-kleptokratskih-klovnovskih struktura, da bi se prikrila pljačka ogromnih razmera državnog-društvenog i privatnog kapitala. Iste \"ološ elite\" vas uvedu u rat, iste vas mire, i pod brižnim okom mentora sanjaju NOBELA...Pravosudne institucije Kosova LEGALIZUJU fašisoidno etničko čišćenje, koristeći pritom sve perfidne, birokratske, necivilizacijske metode, o kojima sam LIČNO obavestio i bivšeg premijera Agima Čekua. Za \"ološ elitu\" iz Beograda MI smo kolateralna šteta, a ministarstva za povratak ( u Prištini i Beogradu) su PLEN, leglo i stecišta partijskog zbrinjavanja, pranja para, i FINGIRANjA povratka, ja ih često nazivam ministarstva za povraćanje i gađenje ( zašto nema izveštaja Skupštine Srbije-Komisije- predsednik general M.Stojanović o milijardama eura pokradenih a namenjenih povratku )... Mene nemože iznenaditi licemerno izlaganje i \"cinculiranje\" Čekua, niti dvoličnost partokratskog Briselskog \"estabilišmenta\", ali je poražavajuće za dva naroda da ih \"ološ elite\" uvode u naručene NACIONALISTIČKE cunamije, opljačkaju, uzurpiraju radna mesta, i ugroze budućnost naraštaja koji dolazi... Zato je potrebna KATARZA na svim nivoima, pritom da se korumpiranoj \"ološ elita\" Prištine i Beograda zahvalimo na svemu i pošaljemo ih na smetlište istorije...