Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Momčilom Trajkovićem

30.03.2014.

U 153.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Srpskog pokreta otpora (SPOT) Momčilo Trajković. U intervjuu Budimiru Ničiću, on je kao glavni problem prisustva i delovanje države Srbije na Kosovu, kako u prethodnim istorijskim razdobljima, tako i danas, označio nedostatak strategije za Kosovo i Metohiju. "Kako koja vlast dođe, ona ima svoju ideju. Nema nacionalnog jedinstva oko ključnih pitanja. To su samo partijske, a ne nacionalne i državne strategije. Tu nam nisu krivi ni Albanci, niti Međunarodna zajednica. Najodgovorniji smo mi", rekao je lider SPOT-a i optužio vlast u Beogradu da ni u prošlosti, ni danas, nije imala odgovor na albansko pitanje na Kosovu. Reakcije srpske vlasti nisu bile dovoljne ili su bile pogrešne, jer, kako kaže, Milošević je radio naopako, a Demokratska opozicija Srbije, neposredno nakon petooktobarskih promena, gotovo ništa da bi se rešio kosovski čvor. "Mi smo na taj način samo duvali u vetar albanskom separatističkom pokretu", smatra Trajković. Najavljujući svoj povratak u politiku, predsednik Srpskog pokreta otpora ocenio je kao veoma pozitivnu saradnju predstavnika Građanske inicijative Srpska I Samostalne liberalne stranke, jer se na taj način jača srpska zajednica na Kosovu. Od novog mandatara srpske Vlade Aleksandra Vučića očekuje da kad preuzme dužnost još bolje razume probleme Srba sa Kosova i Metohije i pomogne im u jedinjavanju. "Neka Srbija void stratešku politiku prema Kosovu i Metohiji, a nas ovde mora da osposobi da u što većoj meri vodimo samostalnu politiku koja će biti u korist srpskih interesa", zaključio je Trajković. Na kraju emisije, Momčilo Trajković je poklonio voditelju emisije Slobodno srpski Budimiru Ničiću knjigu "Kosovo - (ne)moguća misija" u kojoj se nalazi faktografska građa i njegova razmišljanja i javno izrečeni stavovipovodom političkih procesa na Kosovu od osamdesedetih godina prošlog veka, do danas.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBojan, Priština | 03.04.2014. 09:52 Autentična politika Kosovskih Srba postoji - na severu Kosova. I ona je nezavisna i poslednjih godina često i odlučno suprostvljena Beogradu. Na prostorima južno od Ibra, gde svakog dana postoji mogućnost ponavljanja 17 marta nemoguće je organizovati bilo kakvu autentičnu politiku, ali zato su mnogi delegati Srba iz tih krajeva učestvovali u delovanju severno-kosovskih Srba. Što se Miloševića tiče, ne znam kako je Moma mislio da pridobije Albance da prihvate Srbiju i učestvuju u njenim organima, kada je i sam u emisiji posvedočio da im je Tito 1967 i 1974 sve omogućio i sami Albanci u anketi kažu da im je tada bilo odlično a već su 1981 napravili onakve nemire i tražili samo Kosovo republiku. Takve nemire su organizovali još nekoliko puta '80 god. a zna se da je period od 1980 do 1990 bio zlatno doba SFRJ kada narod bukvalno nije znao šta će od para. Moma je pomenuo da se zalagao za prihvatanje Rambujea uz plan kantonizacije, sve i da se to ostvarilo da Albanci dobiju svu vlast u nezavisnoj zemlji, Srbi bi se za 10 god. sami iselili i nebi nas bilo više nego što nas je danas. Na kraju krajeva i samim Albancima je njihova sopstvena vlast teška i mukotrpna za ovih 15 god a šta tek mi da kažemo.
tito | 10.04.2014. 07:09 ..ha ha...kako mi je samo drago..sta?..pa gledam te ljude (ispitanike) kada im spomenete Tita , svako se od njih nekako blago sa osmehom seca tih divnih vremena kada smo bili puni ljubavi srece i blagostanja.Danas smo puni mrznje,straha i siromastva.Pa jos kad cujem ljude koje govore da nije bilo dobro onda,,,gadi mi se!!