Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Aleksandrom Đikićem

31.08.2014.

 U 170.emisiji Slobodno srpski gostovao je politički analitičar prof.dr Aleksandar Đikić. U intervju Budimiru Ničiću on je rekao da za razliku od Beograda,  Priština mnogo “poštenije” pristupa procesu dijaloga koji se vodi u Briselu. “Primera radi Hašim Tači uvek pre odlaska u Brisel obavesti svoj parlament i javnost zbog čega ide, šta očekuje da će se tamo desiti, što isto uradi i kad se vrati, odnosno obavesti javnost šta se zapravo tamo desilo. Međutim što se Beograda tiče stvari nisu baš takve, često se između redova mora čitati da bi se došlo do suštine, šta je u stvari delegacija Beograda tamo dogovorila ili potpisala”. Đikić je kazao da u srpskom parlamentu postoji politička volja za promenom Ustava Srbije, ali da kako je kazao, ne postoji narodna volja za to. On je kazao da je “glavna tačka napada” na promenu Ustava Srbije zapravo pitanje Kosova, koje će u slučaju promene Ustava biti izbačeno kao deo južne srpske pokrajine, kako to sada stoji.  “Nemačku ne zanima mnogo da li srpski parlament broji 250, 150 ili 2500 poslanika to je potpuno minorno, ali Kosovo je glavna tačka napada kad je promena Ustava Srbije u pitanju”.  Đikić koji je rodnu Đakovicu napustio 1999. godine govorio jeiI o odnosu Srba iz Srbije prema Kosovu, Srbima i Albancima, kao i o ciljevima Srpskog nacionalnog foruma, koji je nedavno osnovan u Gračanici, a čiji je on jedan od osnivača

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBojan | 31.08.2014. 19:55 Gospodin Đikić je u više navrata pokušao da odbrani profesore prištinskog univerziteta koji do današnjeg dana nisu dali nikakav doprinos da se stanje na prostoru KiM poboljša. Njima je u glavi da ponedeljkom prevoznika Džo-a travela i Kolašin prevoza( za oba prevoznika imaju 30% popusta) dođu do Mitrovice, budu tu 2-3 dana i da se istim prevoznikom vrate kući tako da njima ne pada na pamet da se angažuju da se nešto uradi. A što se tiče ustava Srbije njega niko ne poštuje, počev od premijera, ministara pa do običnih činovnika u Srbiji. Ako oni ne poštuju što bi građani poštovali. I na kraju da se nadovežem na anketirane građene. Građane Srbije ne zanima kako Srbi na Kosovu žive jer ljudi nemaju ni za hleb a ne da se bave politikom i razmišljaju o nekome kako živi. Dobra emisija ali dajte nekog jačeg gosta koji će da oplete i srpsku i kosovsku stranu.
Marko | 01.09.2014. 00:56 Ne slažem se sa Bojanom. Kakav da je, Univerzitet je stub intelektualnosti Srba na Kosovu. Sve su jači pritisci iz Beograda da se on gasi. To gost ove emisije sigurno dobro zna, s obzirom da je predsednik Odbora za opstanak i očuvanje Univerziteta. Ne bi ovaj Odbor ni postojao da tih pritisaka nema. Stoga je maestralno odbranio u ovoj emisiji univerzitet, a to što ima pojava o kojima Bojan piše, to ne znači da treba ukidati univerzitet, nego eliminisati pojavu. Univerzitet nama treba, ako mislimo dobro svojoj deci. Emisija je bila odlična!
Djenka | 01.09.2014. 12:09 Bravo gospodine Aleksandre. Dobra emisija, zanimljiva, a voditelj kao po obicaju, od gosta izvuce maksimum. Da li moze da neko od sledecih gostiju bude iz sfere kulture jer treba da cujemo gde je sada nasa kultura.