Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Đokicom Stanojevićem

18.01.2015.

  U 188.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Udruženja raseljenih Đakovčana Đokica Stanojević. U intervjuu Budimiru Ničiću on je kazao da prema saznanjima ovog  Udruženja još uvek niko nije odgovarao za kamenovanja i napade na Đakovčane koji proteklih godina dolaze u Đakovicu na zadušnice ili u crkvu. Po njegovim rečima radi se  o istim osobama koje, kako je kazao ne žele dobro nikome, ni Srbima ni Albancima. “Nas kamenuju oni koji su protiv Briselskog sporazuma, kamenuju nas oni koji su protiv međunarodne zajednice i protiv mira i suživota na ovim prostorima. Govoreći o poslednjem kamenovanju raseljenih Đakovčana koje je, kako je kazao ostalo u senci izjave ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablnovića, koji je napadače nazvao divljacima, rekao da se radi o čistoj zameni teza. “Ministar je emotivno reagovao i on je zapravo tim imenom nazvao one koji su gađali autobus. Ovi koji napadaju Jablanovića su izvukli tu jednu reč, a što nisu pročitali celu rečenicu. To je čista zamena teza. Sad ispada da smo mi uzrok svega što je bilo loše u Đakovici tog dana, a ne žrtve. Mi smo došli u našu ulicu, našu crkvu, na naš praznik tog dana. Pozvali smo sve i rekli smo da tog dana želimo da pošaljemo poruku mira, a da li je poslata poruka mira - nije, da li je pogođena naša sloboda – jeste”, rekao je Stanojević. On je kazao da je Udruženje raseljenih pozvalo predstavnike “Srpske liste” u kosovskim institucijama da dođu u Đakovicu 6.januara ove godine, ali da se niko nije pojavio. “Oni su predstavnici ovog naroda i oni su morali da dodju”. Stanojević je kazao da trenutno postoji 380 raseljenih Đakovčana koji su zainteresovani za povratak u Đakovicu. “Nama se šalje poruka gde nam kažu, konkretno iz UNHCR-a, da se vratimo šest meseci pod šatore. Pa zar da se pored svojih kuća i imanja vraćamo u šatore”, pita Stanojević. On smatra da je međunarodna zajednica na Kosovu najodgovornija što još uvek nema povratka raseljenih na Kosovo, ali da odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i Beograd koji je potpisao Briselski sporazum, bez pominjanja kako je kazao 247 hiljada raseljenih Srba. “Očigledno je da su do sada ministri u Vladi Kosoa radili samo za sebe, jer toliko se para potrošilo i za povratak i sve ostalo, a još uvek ni jedan minister Srbin u kosovskoj Vladi nije odgovarao, gde su potrošene sve te pare, ako još uvek imamo ljude koji žive po kolektivnim centrima i na Kosovu i po Srbiji”. Stanojević je najavio da će na zadušnice i Uskrs raseljeni Đakovčani ponovo otići u svoj rodni grad I da će pozvati najviše kosovske i srpske zvaničnike da im se pridruže.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarAgim | 18.01.2015. 19:12 Za Urednik programa i za svi gledavaci ovog TV . Da li znate da srpska vojske sa paravojnim organizacijama u kosovu su ubili vise od trinajs hilada Albanaca.
GOTOVUSANIN IZ GOTOVUSA | 19.01.2015. 00:21 Pravo svakog raseljenika je da slobodno i nesmetano posecuje svoje rodno mesto.
budi | 20.01.2015. 10:30 mnogo lazesh moj sine gjokice he sram te billo tata budi.
balsa | 23.01.2015. 19:30 Istina ziva istina da nije tih Djakovcana i Djokice koji idu sve ove godine U Djakovicu Decane Pec .NIKO NIKAD NEBI POMENUO DJAKOVICU.PATRIOTE,BORCI .Spasavajte Metohiju a Djakovica je centar .Ko zna da cita izmedju redova.Svi za DJAKOVICU.