Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Dušanom Janjićem

21.02.2016.

  U 236.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da bi Srbi u kosovskim institucijama trebalo da podršku novom predsedniku Kosova uslove dobijanjem rezervisanih mesta u Skupštini Kosova i dobijanjem mesta predsednika Skupštine. “Ovo je delikatan moment kad je u pitanju izbor predsednika Kosova i ako Srbi tu dobro istrguju pa dobiju rezervisana mesta u parlamentu imali  bi  šansu da se na sledećim izborima  borimo za  15 do 17 mesta umesto za 10 kako je sada. Dakle to je potpuno realno da Srbi to dobiju i nikako ne bi trebalo da to propuste, čak bih ja išao i na to da se traži mesto predsednika Skupštine Kosova, zašto da ne”. Janjić je kazao da Zajednica srpskih opština (ZSO), kako je predviđena sproazumom iz Brisela nije dobro i dovoljno rešenje i da bi trebalo tražiti ZSO plus. “Idealno zamišljeno  ZSO je jedan oblik decentralizovane vlasti, to u ovom slučaju nije dovoljno, jer na Kosovu već postoje decentralizovane vlasti i ja mislim da bi to trebalo da bude kombinovano sa nacionalnom samoupravom ili autonomijom, ono što imaju Albanci u Srbiji, a to je nacionalni savet albanske, odnosno srpske zajednice. I to je prosto neverovatno kako su ljudi koji se kunu u srpstvo zabopravili, da im treba neka institucija koja će se baviti jezikom, kulturom, dvojezičnošću, školstvom u smislu programa, fizičkom kulturom, mladima i tako dalje…Naravno da škole idu pod lokalnu i centralnu vlast  Kosova, ali ako  imate nacionalna veća, ona imaju pravo da se pitaju ko je direktor, šta je nastavni program, imaju pravo da donesu nastavni program, da odluče koji udžbenici će se koristiti. Za mene je neverovatno kako je to Tomislav Nikolić zaboravio, jer je on vodio tu priču. Zato ćemo mi kao Aktivna Srbija tražiti ZSO plus, a to plus je - osnivanje srpske privredne komore, srpska nacionalna veća, plus je takođe insistiranje na prekograničnoj saradnji. Ono što je još jako važno je bezbednosni paket, jer ovde nije bilo razgovora o bezbednosnim garancijama”, rekao je Janjić u emisiji Slobodno srpski.

 

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBojan PR | 23.02.2016. 15:02 Dragi Budo, degradiras svoju emisiju dovodeci ovakve goste. Ovo ti je izdajnik parekselans, sta on ima da kaze Kosovsko-metohijskim Srbima?
Grujic, Pristina | 24.02.2016. 00:40 Ovako star a vetar ga i dalje nanosi na Kosovo da zaradi svoje srebrnjake..
Bojana | 25.02.2016. 15:16 Stvarno! Sta ovaj hoce i trazi vise da se mesa u kosovsku politiku?! Ko jos njega pita i slusa? Janjicu treba zabraniti ulazak na Kosovo i kraj!
Bojan PR | 26.02.2016. 15:22 Molba jednog raseljenoig Pristevca, Budo molim te odi u Beograd da napravis intervju sa pukovnikom Goranom Jevtovicem, nema boljeg kosovskog srbina od njega. Da nam se malo srca na pune dok ga gledamo i slusamo.