Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Stojanom Sekulićem

26.06.2016.

U 253.emisiji Slobodno srpski gostovao je akademik, prof.dr Stojan Sekulić, bivši direktor Kliničko – bolničkog centra Gračanice. U intervjuu Budimiru Ničiću Sekulić je postojeći zdravstveni sistem na Kosovu ocenio kao loš, kako u organizaciono-tehničkom smislu, tako i kadrovskom. „Ovo je stanje ni socijalizma, niti kapitalizma. U suštini, svi koji su zaposleni imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, ali to više nije ista zaštita kakva je bila pre 20 ili 30 godina. Danas, iako imamo pravo, vidite da nemamo lekova, da je nestašica sanitetskog materijala...“, rekao je Sekulić i naglasio da je potrebna reorganizacija zdravstenog sistema koji deluje i na Kosovu. Predlaže uvođenje sistema zdravstvenih kartica kojima bi se finansirali troškovi lečenja pacijenata u zavisnosti od toga ko je koliko ulagao za doprinose, dok bi se, nakon učinjenog preseka u jednom momentu, pojedinim kategorijama stanovnika, kao što je slučaj sa penzionerima, na primer, dala mogućnost doživotnog besplatnog osiguranja. Na pitanje šta najviše nedostaje medicinskim stručnjacima koji rade na Kosovu po srpskom zdravstvenom sistemu profesor Sekulić odgovara da shvate da ovde hrane svoju porodicu i da moraju da daju svoj doprinos radeći. „Imate lekare koji rade puno radno vreme i one koji imaju skraćeno radno vreme jer su nam ustanove male. Kada vi svako ispunjavao svoje nedeljne obaveze, uključujući i snabdevenost lekovima i drugim neophodnim sredstvima za rad, zdravstvo bi cvetalo“, smatra Sekulić. Govoreći o Zajednici srpskih opština koja će imati, kako je najavljeno, određene nadležnosti i u oblasti zdravstva, Sekulić je rekao da će svoje mišljenje o tome izneti tek kada to bude urađeno. „Ali, ne verujem. Zdravstvo će, verovatno, biti integrisano u sistem kosovskih institucija. Jasna je stvar da je to gašenje srpskog sistema na Kosovu. Ne znam da li će biti bolje ili gore nego sada. Srbi će morati da idu u Prištinu da se leče“, upozorio je prof.dr Stojan Sekulić. Sekulić, koji se bavi i publicistikom, van sfere profesionalnog medicinskog interesovanja, govorio je i o svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Gračanica, istorijsko-dokumentarni osvrt sa genealogijom porodica". „Do sada imam samo pozitivne kritike. Predsednik Matice Srpske nedavmo me je obavestio da je moja knjiga ušla u literaturu za izradu srpske enciklopedije koja se upravo piše. Međutim, opština Gračanica, koja bi trebalo da se ponosi tom knjigom, do sada je kupila samo devet primeraka“, kazao je Sekulić u emisiji Slobodno srpski. 

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarKosta | 26.06.2016. 19:22 Odavno,ali odavno nije bilo ovako jasnog i dobrog sagovornika! Čista petica!
Zeljko | 26.06.2016. 19:58 E moj Sekulicu, moj Nicicu, sa ovakvim koji su sada na vlasti nemamo mi sta da ocekujemo.Polako da pakujemo prnje i svako na svoju stranu. Da se jednom za svagda stavi tacka a ne da se drugi na nas racun bogate. Kada predstavnike vlasti cujem kako govore kako se bore da nam bude bolje meni se sve okrece u stomaku.
Kisko | 26.06.2016. 20:04 Sto bi Kostic kupio knjige kad je bolje da dovede Jelenu Tomasevic i da njegovi pajtosi djuskaju uz njene pesme.
Dule | 27.06.2016. 01:46 Zalosno je sto trenutno interese jadnih i napacenih srba juzno od ibra zastupaju egocentrici koje svoje interese stavljaju u orvom planu. Profesoru svaka cast. Dok je on bio diretkor sve je funkcionisalo, a sada kada imamo svoje predstavnike u institucijama Kosova ne mogu ni da obezbede minimum rada. Sram da ih bude...
Bojan, Pristina | 27.06.2016. 13:57 Ja ipak mislim da je odgovornost zbog loseg stanja zdravstvene zastite prvenstveno na vlastima u Beogradu. Uslovi zivota na Kosovu su specificni, kao sto svi znamo, da narod nema pristup u bolnicama u Pristini ili Gnjilanu - a sada smo im jos ukinuli mogucnost da se lece u ovim prinudnim bolnicama kao npr. u gracanici, sto je sramota i graota, kako kaze nas narod. Da ti koji odlucuju imaju bar malo pameti, stida pa i srca - na centraknom kosovu, u kosovskom pomoravlju i u Strpcu bi odavno bile izgradjene nove bolnice(umesto ovih baraka) sa odlicnim kadrovima i snabdevenoscu jer ako nista drugo bar toliko Srbija moze i bar toliko nije siromasna. Toliko toboze prigovaramo albancima za slabu bezbednost a i ono sto je do nas poput ove zdravstvene zastite koja je isto jedna vrsta bezbednosti, nismo uspeli da obebzbedimo.
Jovan | 27.06.2016. 16:22 Ja smatram da je najveca odgovornost na ljudima koji zastupaju nase interese na lokalu. Oni su ti koji treba da alarmiraju da mi nemamo jedan od najosnivnijih uslova za zivot a to je pravo na lecenje. Licno smatram da su oni najodgovorniji i oni nasi manekeni u skupstini i vladi kosova.