Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Nenadom Rašićem

16.10.2016.

 U 263. emisiji Slobodno srpski gostovao je poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da su srpski poslanici i članovi Vlade Kosova zamrzli svoje aktivnosti bez ikakvog plana i da ne zna kad bi mogli da se vrate na posao. “Možda je ovaj naš potez mogao da sačeka bar još dan dva, jer mislim da smo trebali da napravimo jednu analizu koji su drugi metodi koje bi mogli da primenimo. Za sada još uvek nemamo plan šta ćemo dalje”, rekao je Rašić. Naglasio je da se predstavnici Srpske liste sigurno neće “tek tako” vratiti u kosovske institucije, kao što je to bio slučaj pre dve i po godine, kad je bio bojkot srpskih poslanika i ministara zbog smene Aleksandra Jablanovića sa mesta kosovskog ministra za zajednice i povratak i kada su se srpski političari vratili verujući na reč svojim partnerima na vlasti da će se koalicioni sporazum ispoštovati. Rešenje problema u vezi sa zamrzavanjem aktivnosti predstavnika Srpske liste u centralnim kosovskim institucijama Rašić vidi na dva načina. “Prvi je da izađemo iz koalicije i da odemo u opoziciju, jer ako podnesemo ostavke na naše mesto će doći neki drugi, a druga mogućnost je da pokrenemo inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi. To su moji predlozi i to sam ovih dana i predložio svojim kolegama”, kazao je Rašić. Govoreći o Zakonu o strateškim investicijama koji je Skupština Kosova usvojila pre nedelju dana Rašić je rekao da se donošenjem tog zakona još jednom krši koalicioni sporazum Srpske liste koji je potpisan sa Demokratskom partijom Kosova i Demokratskim savezom Kosova. Kaže da donošenjem ovog zakona buduća Zajednica srpskih opština (ZSO) gubi svaki smisao, posebno u segmentima koji se odnose na ekonomski razvoj. “U koalicionom sporazumu stoji da će ZSO biti formirana u roku od tri do pet meseci. Međutim, ovim zakonom je to potpuno obesmišljeno, jer ako nemate nadležnost ili nadgledanje nad ekonomskim razvojem i prostornim planiranjem, što ovim zakonom gubite, postavlja se pitanje šta će nam ZSO. Dakle ako usvojite sve zakone koji osporavaju samo funkcionisanje Zajednice šta će nam takva ZSO…i sad se ponovo vraćamo na početak - šta ćemo u takvoj Vladi i parlamentu, hajde da je rušimo”, predložio je Rašić. Govoreći o uspesima Srpske liste kazao je da je najveći uspeh taj što su poslanici glasali za Zakon o specijalnom sudu i što su Ustavnom sudu podneli nekoliko zahteva za ocenu ustavnosti pojednih zakona koji su kako je kazao protiv interesa Srba na Kosovu.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarSrbin | 16.10.2016. 22:13 Pa nek dodju drugi,podnesite ostavke i doci ce drugi sta je problem? Jel plate? A najbolje je da izdejstvujete vanredne izbore i sigurno da nijedan od vas vise ne bi bio poslanik,jer ljude mozete jednom prevariti sa nekim vaucerima do izbora a posle mars.
milan | 16.10.2016. 23:23 Posto se zna na koji ste nacin izabrani,posebno vulinovci sa severa,najveci vas uspeh su plate koje dobijate od Pristine,za ostalo se ni ne pitate,tako da je smesno da vi podnosite nekakve zahteve.
jablan miric | 17.10.2016. 03:17 ovaj rasic bolje da je pricao na albanskom,srpski mu slabo ide...jadna nam majka sa ovakvima
Srbin | 17.10.2016. 15:15 Ako vam se ne ostavljaju plate a to vam je najvaznije-pare a ne narod onda bar u najavljenoj rekonstrukciji sklonite iz Mustafine vlade onog malog naduvenka Branimira Stojanovica,nek se vrati na salter ili u stampariju jer tip je definitivno nesposoban,sklon nepotizmu i alav na pare nikakav drugi rezultat za narod nema dzaba sto je do Mustafe. A ne vidim sta ste i vi ostali uradili sve ove godine-NULA! Najbolje OSTAVKE ili sut karta Stojanovicu!!!!!!!!
Felix | 17.10.2016. 17:01 Pogledajte malo bolje ove nase narodne poslanike(srpska lista)...dok Srbi koji su ih toboz birali godinama grcaju u siromastvu i nemastini oni zive raskosnim zivotom,sazidase velelepne vile,svakog meseca na racunu lezi po 1400 evra i ponovo u nekoj emisiji poput ove peru mozak.