Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Srbom Antićem

25.12.2016.

 U 273. emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik udruženja Zdrav život Srba Antić. U intervjuuBudimiru Ničiću on je rekao da prema podacima ovog udruženja, koje se bavi borbom protiv šećerne bolesti, na Kosovu, bez opština Štpce i Kosovska Mitrovica, postoji oko šest hiljada Srba koji boluju od dijabetesa.

 
„To je veliki broj i to je nešto što je previše, jer na tih šest hiljada otkrivenih, obično imamo još toliko neotkrivenih ili onih potencijalnih, koji su na ivici da dobiju šećernu bolest“.
 
Antić kaže da je najveći problem dijabetičara na Kosovu nedostatak lekova.
 
„U samom lečenju najveći problem je nedostatak lekova, kako oralnih, tako i za osobe zavisne od insulina. Naši građani prinuđeni su da se lekovima snabdevaju u centralnoj Srbiji. Pored lekova problem je i to što ovde nemamo dovoljan broj adekvatnih stručnjaka, odnosno lekara, za ovu bolest“.
 
Antić kaže da, iako je dijabetes neizlečiva bolest, oboleli mogu da žive i rade sasvim normalno. On je kazao da najstariji dijabetičar na Kosovu ima 80 godina, a najmlađi šest meseci.
 
„Sa dijabetesom može da se živi i stotinu godina, ako uredno živite i poštujete pravila. Morate se prvo „sprijateljiti“ sa dijabetesom, da budete dobar prijatelj, ali da mu ne dozvoljavate da ide preko normale, nego mora da bude u granicama normale i onda nije nikakav problem da se normalno živi“. Antić, koji je i kordinator Saveza društva Srbije za borbu protiv šećerne bolesti za teritoriju Kosova, kaže da je udruženje Zdrav život, koje postoji od 2011. Godine, organizovalo na desetine tribina I radionica o dijabetesu na kojima su govorili stučnjaci sa Kosova i iz regiona. Pored toga ovo udruženje, kako kaže, redovno organzuje i kampove za obolele od dijabetesa.
 
“Imamo kampove za decu uzrasta od 10 do 18 godina i od 18 do 50. Decu šaljemo na planinu Goč kod Vrnjačke Banje 10 dana besplatno, u pratnji endokrinologa, pedijatra, medicinskog osoblja, medicinske sestre, vaspitača…a odrasle vodimo na more”.
 
Antić je na kraju emisije imao i čestitku za, kako je kazao, zavađene političare, građane, ali i za one koji boluju od šećerne bolesti.
 
“Političarima bih poželeo da u 2017. godinu uđu pomireni, jer su se razišli poslednjih dana na jedan necivilizovani način. Građanima bih poželeo sladak život, ali ne onaj od dijabetesa. Onima koji su oboleli od dijabetesa želim da im HB A 1C bude pet, a sećer u granicama normale tokom 24 h i tokom cele naredne godine, i u budućnosti“, rekao je Srba Antić u emisiji Slobodno srpski.
 
Zbog božićnjih I novogodišnjih praznika, naredna emisija Slobodno srpski biće 22.januara 2017. godine.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarNikola Mitic | 26.12.2016. 14:49 Jako interesantna ali tema koja zahteva vrhunsko i strucno poznavanje dijabetesa. Pogresno koristite rec dijabeticar. Dijabeticar je osoba koja se bavi dijabetesom, a osoba koja boluje od dijabetesa je osoba sa dijabetesom. Ne znam odakle cika Srbi informacija da je moguce da se dijabetes izleci presadjivanjem pankreasa? Ja nisam doktor ali pouzdano znam da je to nemoguce jer je secerna bolest tip 1 autoimuna bolest, sto znaci da u organizmu, kod osoba tipa 1, postoje takozvana antitela koja napadaju beta celije u pankreasu koja proizvode insulin. Presadjivanjem tih celija ce samo dovesti do privremenog ozdravljenja, do nekoliko meseci a mozda i manje, onda ce dijabetes opet da nastane. Sto znaci da leka nema jos uvek. Kod tipa 2, nema potrebe za presadjivanje pankreasa jer pankreas radi, ali insulin koji se proizvodi nema funkciju zbog problema sa receptorima u krvnim sudovima i drugim faktorima. Tu je i osnovna razlika izmedju dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Po mom misljenju, to su dve bolesti sa istom posledicom a posledica je visok secer u krvi koji je jako stetan ako je osoba duze time izlozena. Tip 1 secerne bolesti se brze otkriva jer su simptomi jaci. I generalno gledano, statisticki, kod osoba sa tipom 2 brze nastaju komplikacije jer su simtomi slabiji a bolest se teze otkriva. Takodje, ne znam odakle cika Srbi informacija da su albanci kupovali insuline? U domu zdravlja u Gnjilanu su mi rekli da insuline dobijaju besplatno samo registrovani slucajevi, ali kada sam hteo da se registrujem i proverio da to nisu insulini koji meni trebaju, vec neke zamene one koje ja koristim, onda sam prihvatio prvu opciju tj. da insuline nabavljam van KiMa preko Srbije. I po nekim mojim saznanjima, insulin se moze uzeti samo na recept, jer je to smrtonosan lek i ne moze bez lekara da se uzme. Smrtonosan je za one koji ne umeju da ga koriste. Steta sto se niste dotakli teme diskriminacije ljudi sa dijabetesom, pogotovo diskriminacija onih sa tipom 1, odnosno diskriminaciji dece. Jedno od najtezih pitanja. Jako korisino bilo koje udruzenje koje se ovim bavi, a posebno za srbe na Kosovu. Veliki pozdrav za Srbu!
Srba Antić | 12.02.2017. 15:36 Gospodine Mitiću, što se tiće presađivanja i drugih komentara koje ste dali su mogući, ali zna se kome, onim osobama obolelim od dijabetesa koji imaju dubok džep, to jest imaju novca. Takvo jedno presađivanje ili kako se već zove ta intervencija se može za 180000 evra uraditi u Nemačkoj. Što se tiće naših sugrađana Albanaca , odgovorno tvrdim neznam tačnu godinu, ali znam da su insulin kupovali u privatnim apotekama i jedan pen plačali po 15 evra. Lićno su kod mene dolazili da im za njihovu decu obezbedim insulin jer nemogu podneti finansijski da kupuju isti u privatnim apoteka. Te osobe su članovi Društva "ZDRAV-žIVOT". iSTA JE SITUACIJA KOD NAŠIH SUGRAĐANA I ŠTO SE TIĆE MEDICINSKIH POMAGALA, TAČNIJE APARATA ZA MERENJE NIVOA ŠEĆERA U KRVI, ONI KUPUJU TRAKICE KAKO ZA OBOLELE OD DIJABETESA TIP-1 TAQKO I DIJABETESA TIP-2. Nije tačno da lica Srpske nacionalnosti obolela od dijabetesa ne mogu dobiti insulin u apotekama pri Domu Zdravlja u Gnjilanu institucije pod ingrencijom Ministarstva zdravlja. Tačno je da se mora otići kod endokrinologa Dr Linde i uzeti izveštaj lekara edokrinologa i dostavi apoteci u Domu zdravlja napred navedenom. Ja ne ulazim u beta čelije mada zna o čemu je gosp. Nikola govorio ali nije to u mom fahu jer aj nisam po struci lekar što sam na samom početku emisije rekao i ograničio se. Demantujem komentar gospodina Nikole Mitića!