Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Azemom Vlasijem

05.02.2017.

 U 276.emisiji Slobodno srpski gostovao je poliitčki analitičar i ugledni advokat iz Prištine Azem Vlasi. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da su poslednji sastanci u okviru Brisleskog dijaloga na najvišem politčkom nivou održani sa konkretnim ciljem da se spuste tenzije, jer bi od daljeg zaoštravanja situacije štete mogle da imaju i Priština i Beograd. Na novinarsko pitanje šta bi mogla da znači eventualna promena formata Briselskog dijaloga, o čemu već neko vreme priča kosovski premijer Isa Mustafa, Vlasi je kazao da to, na prvom mestu, podrazumeva stavljanje na dnevni red suštinskih tema u procesu potpune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

 „Prvo pitanje je videti neki tajming kada će Srbija iz svog ustava izbaciti Kosovo kako ono figurira sada kao pokrajina Vojvodina, a imajući u vidu tu činjenicu da već 18 godina Srbija nema nikakvu efektivnu vlast, niti ikakav segment suveriniteta nad Kosovom, ni po rezoluciji 1244, ni po Ahtisarijevom planu na osnovu kojeg je i proglašena nezavisnost Kosova. Drugo, trebalo bi da Srbija preuzme obavezu da više ne
trčkara po svetu, da troši energiju i para, da ometa Kosovo u procedurama učlanjenja u međunarodne organizacije. Kosovu je to potrebno, Srbiji to ne šteti i Srbija nema nikakvog interesa od ometanja Kosova na tom putu. I treće pitanje se odnosi na to da s obzirom da Srbija nema pravne, niti ustavne nadležnosti nad Kosovom, sledstveno tome ni pravosudni organi Srbije nemaju nadležnost nad građanima Kosova za dela počinjena na Kosovu, pa i u periodu oružanih sukoba 98 i 99.godine“, rekao je
Vlasi.
 
Po njegovom mišljenju poslednja stanica u Briselskom dijalogu će biti međusobno priznavanje nezavisnosti Srbije i Kosova do kojeg bi moglo da dođe u narednih godinu do godinu i po dana. Posle uspostavljanja diplomatskih odnosa bi morali i bez Brisela da normalno funkcionišemo kao dve države, smatra Azem Vlasi koji u stalnom ponavljanju Srbije da nikada neće priznati Kosovo, vidi teritorijalne pretenzije Beograda.
 
„ Zar se nismo naučili pameti od onoga što se u Jugoslaviji događalo pre dvadesetak i nešto godina, a završeno sa 1999. godine na Kosovu, sve oko teritorija, oko etničkog razgraničenje koje obavezno podrazumeva i teritorijalno razgraničenje“ izjavio je Vlasi i zapitao se kome sad to treba. 
 
Po njegovom mišljenju, dve države koje imaju međusobno uređene odnose mogu da razgovaraju o bilo čemu, pa i o eventualnom korigovanju granica.
 
„Ne može Srbija stalno da ponavlja tezu kako je to jedna strana proglasila nezavisnost, koja je nelegalna i tako dalje. Predsednik Srbije ide po svetu, deli neka odlikovanja šefovima država koji još nisu priznali Kosovo, i tako dalje. Ova politička garnitura je izašla na političku scenu iz jedne veoma loše, najlošije političke škole u Srbiji, kakva je bila u Miloševićevo vreme. Ako se drže te politike, to je ćorav posao. Pravi državnici stanu i kažu dovde je bilo ovako, sad istorija ide u drugom pravcu“, rekao je Vlasi u emisiji
Slobodno srpski.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentartrla | 06.02.2017. 15:23 vidim da si se okurazio i napokon objavio moje komentare. pogledao sam emisiju sa azemom vlasijem. njegove politicke i strucne sposobnosti ne moze niko da ospori. secam se kad je srbima na kosovopoljskim livadama govorio "taj koji vas ovome uci ne zeli vam dobro" ispostavilo se da je bio u pravu, kao i inace. nadam se da ste i vi, kao novinar sa svojim specificnim nacionalistickim manirima , izvukli pouku za sebe licno. stoga ocekujem da cete pokusati da se oslobodite vulgarnog nacionalzma i kao novinar krenes da doprinosis miru i medjusobnim odnosima na kosovu. da ne pozivas albance na emisiju "slobodno srpski" te razvijas u njima "kafanske price". "pusti ovo, pusti ono" a zamenik ministra iz vlade kosova docekuje visokog politicara kome je ulazak u njegovu zemlju zabranjen a on ilegalno kolima hitne pomoci ulazi u zemlji pomenutog zamenika i biva popracen tokom njegovog boravka. pa zar taj zamenik i vi sa njim imate pravo da od kosovskih institucija ocekujete da bude pitan za donosenje odluka !? bas me interesuje koliko licno vladas albanskim, sobzirom da predpostavljam da si rodjen na kosovu.
Mila Petrovic | 07.02.2017. 00:19 Gospodine Nicicu...kako možete sa tako ljig avon čoveku da postavljam bilo kakvo pitanje
Bogi | 07.02.2017. 12:47 Bojim se da smo svi mi koji smo bili zrtve,od svetskih mocnika,uvodjenja tzv.Novog Svetskog poretka na teritoriji bivse SFRJ.isuvise dobro razumeli delovanje upokojenog S.M. Nije na nama da sudimo,posto je vec bio pred najvecim nepravednim sudom.Gdi je zavrsio a neko se spasio,boze moj. Kao sto se u casu ponizenja moze uociti tren kada pojedinac postaje pesnik ,advokat tako se i u vremenima nacionalnog unizenja i potiranja moze prepoznati i oznaciti kako se radja pesnik,advokat genije jednog naroda. KosovoNAM NE TRAZE PRVI PUT,A JASNI ODGOVOR DOBILI SU JOS OD NASIH PRA-OTACA. Pitanje je dali nam Kosovo danas traze zato sto im se ucinilo da ih nismo dostojni,da vise ne znamo sta nam je Kosovo - ili bas zato sto i oni znaju da i mi znamo,sta nam je i ko nam je tamo. Kosovo je ocno dno Srpskog duhovnog vida.Kosovo je toliko Srpsko,da ga niko ko zna sta nije njegovo ne bi uzeo,ni kad bismo mu ga nudili a kamo li ga otimao. Kada bi smo Kosovo izgubili,samo bi smo dokazali da smo potomci onih koji su tamo izdali jos 1389god. I jos gore izgubiti na Kosovu nije isto,sto i izgubiti Kosovo. Za Azem Vlasija mog komsije iz mostarske ul.gdi je ranije stanovao bi preporucio da uzme knjige poznatih najvecih Albanskih akademicara profesora Ekrem Sabej,i Albanskog istoricara Ardian Vehbiu.
Bogi | 07.02.2017. 17:26 Azema mogu porediti ko indijanca :-) ima jedna lepa istinita prica o indijancu, necu da budem rasista . Ali ajde da ispricam. Dosao Indijanac u robnu kucu,i na kasi ga ljubazno pita prodavac. Kako vam se svidja nas grad i prodavnice gospodine? Indijanac odgovara - lepo A kako vam se svidja NASA ZEMLJA. Postavljam jedno pitanje gospodinu :,,Hoce li Srbija moci da gradi zajednicu sa onim narodima koji se ne stide (nas) u koliko sami Albanci na KosMet ne ustanu protiv gneocida svojih,mi necemo moci nista da ucinimo. TJ. Necemo moci zajedno da komuniciramo, ko ranije sto je bilo.
Mane | 08.02.2017. 05:19 Ovaj sto vodi ovu emisiju ili se boji ili ne ume da postavlja pitanja. On sve aminuje i prihvata. Kao prvo kosovo je siliom oteta srpska teritorija i saamoproglasena "drzava" priznata od drzava koje su je od Srbije otele i od drzava na koje su Amerika, Engleska, Nemacka i Francuska izvrsile pritisak. Sve te drzave su neprijateljske i nepravedne prema Srbiji sto znaci da njihovi "pravosudni" organi i svi ti njihovi sudovi se formiraju samo da bi okrivljivali srbe i Srbiju. Postoje mnoge drzave koje nisu priznale Kosovi i ako su ti takozvani sudovi medjunarodni, onda su trebali u njima pozvati sudije i iz zemalja kao sto su: Rusija, Kina, Indija i jos neke druge drzave.