Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Aleksandrom Đikićem

26.02.2017.
U 279.emisiji Slobodno srpski gostovao je predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je vest o odluci suda da odredi Oliveru Ivanoviću kućni pritvor odjeknula pozitivno ne samo na severu, nego širom Kosova.
„Vest nije primljena sa nekom euforijom, jer svi su svesni da priča još nije završena, ali je po meni sudsko veće u Prištini postupilo potpuno zrelo rukovodeći se onom premisom Bendžamina Frenklina: bolje je 100 krivih pustiti, nego jednog nevinog osuditi“, rekao je Đikić .
Po njegovom mišljenju, ako je i bilo određenih političkih i drugih vanpravnih konotacija u slučaju Ivanovića, sada ih više nema.
 „Sud će sad relaksiranije razmatrati slučaj : Ivanović ima odličan tim advokata, tako da sam potpuno uveren da će biti oslobođen“ , smatra Đikić.
Komentarišući aktuelne događaje na političkoj sceni kaže da su neshvatljive najave pojedinih predstavnika Srpske liste da će se vratiti u centralne institucije, ako se u Prištini pokaže  volja za  formiranjem Zajednice srpskih opština. 
 „Izjava Branimira Stojanovića da će se  vratiti u institucije ako se krene sa formiranjem Zajednice srpskih op[tina  mi liči na nešto kao: evo samo vi nazovite, vratićemo se... Ili je trebalo da idu do kraja ili nije trbealo to da rade“, rekao je Đikić.
Po njegovim rečima predstavnici Srpske liste niti mogu niti smeju da odluku o vraćanju u Skupštinu i Vladu Kosova donesu bez zvaničnog Beograda.
„Sigurno takvu odluku ne mogu da donesu bez Beograda. Dobiće iz Vlade Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju šta da urade i to će uraditi“
Ipak Đikić smatra će se predstavnici Srpske liste sigurno vratiti u Skupštinu i Vladu Kosova. Po njegovim rečima srpski poslanici će se vratiti jer mogu, kako kaže, da izgube poslanički  mandat, a time i velike privilegije.
„Zakon kaže da ako se poslanik ne pojavi šest meseci na sednicama parlamenta gubi mandat. Njima to ističe u aprilu i sigurno će  naći neki razlog da se vrate, jer tamo imaju velike privilegije, što uopšte nije bezazleno. Međutim, stav Srpskog nacionalnog foruma je da je kompletno njihovo angažovanje za sve ovo vreme štetno po Srbe na Kosovu. Dakle ništa tu što je ključno od interesa za Srbe nije urađeno, ni povratak, ni imovinska pitanja, niti bilo šta drugo“, kategoričan je Đikić.
Aleksandar Đikić, koji je i profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kaže da je krajnje vreme da se u društvenopolitički život na Kosovu uključi više intelektualaca.
„Vi morate, kao neko ko je intelektualac, neko u koga je ova država ipak uložila neka sredstva, u koga ima i taj narod poverenja, da uložite sve što možete da se angažujete u političkoj sferi, jer ovo je nedopustivo. Imamo slučaj Olivera Ivanovića : ne znam da je Pravni fakultet nešto razmatrao, recimo moguće implikacije tog slučaja  na budućnost Srba, kako će se Srbi sutra recimo braniti ako im se desi da ih, ne daj bože, neko opet optuži. Mi u Srpskom nacionalnom forumu akcenat stavljamo upravo na to, na angažovanje intelektualaca. Nažalost, odziv intelektualaca je vrlo loš. Šta je razlog? Razlog je strah. Ljudi su jednostavno, da li racionalno ili iracionalno, uplašeni za egzistenciju. Jednostavno se plaše ako se budu uključili, zameriće se nekome, pa će izgubiti posao od koga zavise“.
Đikić smatra da je događaj sa „šarenim“ vozom koji je pre oko mesec dana krenuo iz Beograda za Mitrovicu i koji je iz Raške vraćen za Beograd deo dogovora Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.
„Mislim da je to bio nekakav dogovor i dil Vučića i Tačija za pumpanje patriotskih mišića koji će doneti Vučiću glasove, a Tačiju mogućnosti da pošalje Rosu (specijalnu jedinicu Kosovske policije) na sever. Na kraju, Vučić je ispao heroj zato što je sprečio rat.  Zdrava logika mi govori da je to tako, jer niko normalan nije mogao ni da pomisli da to sa tim vozom može da funkcioniše“, rekao je Đikić u emisiji Slobodno srpski.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarmilan | 26.02.2017. 18:31 Dokle vise sa intelektualcima na relaciji Beograd - K.Mitrovica?Pametan lik,ali iritiraju vise sa njihovim analizama o Kosmetu,a zivi u Bgd-u. Sto ne dodje u Mitrovicu da zivi,kada vec radi i zaradjuje u istom,ne mora u Djakovicu.
Bogi | 27.02.2017. 19:25 Dali je 1989 postojala OVK?NIJE. Dal je EU 1989nudila Titovoj YU da udje u EU? Jeste. Svi su hteli u EU.( Slovenija,Hrvatska,...Makedonija Samo Sloba i njegovi tvorci ...) nisu hteli. Da smo tada 1989usli u EU dali bi Kosovo danas pravilo te pizdarije NEBI. Eto o tome se radi. Dali je neko odgovarao sto je Srbiju odveo u corsokak?NIJE .Dali je osudjena ta Pristinska pogresna Slobina politika?NIJE.Nazalost ta samoubilacka proslost i dalje upravlja Srbijom.DOKLE ? Cini mi se do poslednjeg Srbina.!Resenjem statusa KosMeta nece nestati nagomilani problemi,ali i da nije vazan samo status,KosMeta vec i status gradjana koji ovde zive. Dakle cutanjem sveta 1999.te godine nam se danas vraca! Danas se opet stvari ponavljaju.! Danas je Srbija OPET na udaru ISTIH AGRESORA i KRSITELJA MEDJUNARODNOG PORETKA! Ako svet bude opet cutao krvavo ce nam se sve to obiti o glavi. Jer KosMetom se nesme trgovati. U ovoj recenici sadrzina je poruka i drzavnika diplomate, politicara,ali i poruka zabrinutog gradjanina Srbije, koji odgovornima na vlast u Srbiji, porucuje da se KosMet mora sacuvati. Kaze se..BIK SE VEZE ZA ROGOVE, A COVEK ZA JEZIK. Jer ovi nasi politicari DVA PUT ZINE, A TRI PUT SLAZU. Pozdrav redakciji i svakom dobro-namernom coveku.