Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Veroljubom Petronićem

02.04.2017.

 U 284.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor NVO „Humani centar Mitrovica“ Veroljub Petronić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu nestabilna, pre svega zbog kako je kazao dešavanja u regionu i svetu.

 
„Kosovo kao jedan region je vrlo nestabilno područje i vrlo lako se može po potrebi raznih interesnih grupa, zloupotrebiti za nestabilnost kako bi se neko pitanje opravdalo ili kako bi se skrenula pažnja sa nekih drugih bitnijih stvari. Trenutno je pretnja recimo situacija u Makedoniji. Znači vrlo lako može da „pukne“ i da dođe do destabilizacije koja može da se prenese i na Kosovo, i na Albaniju, i na ceo region i da dođe do velikih regionalnih konflikata između svih zajednica“.
 
Petronić koji je na čelu organizacije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja u oblasti bezbednosti kaže da kod Srba i Albanaca na Kosovu preovladava osećaj nezadovoljstva, nepoverenja, nesigurnosti i neizvesnosti, a razlozi za to su kako kaže višestruki.
 
„Samo nepoznavanje Briselskog sporazuma, konstruktivna nejasnoća kad god zapadne neki dijalogski proces u ćorsokak i kostruktivna neiskrenost i Beograda i Prištine i prema Srbima i prema Albancima, sve su to razlozi zbog kojih je situacija ovakva“.
 
Petronić je kazao da prema istraživanju koje je radio Humani centar Mitrovica velika većina Srba smatra da Kosovo ne treba da ima svoju vojsku.
 
„87,07% Srba smatra da ne treba da se formira vojska Kosova, a 74% smatra da Srbi ne treba da uđu u vojsku Kosova ukoliko se ona formira. Zašto? Razlozi su mnogi zbog toga, prvo po Ustavu treba da postoji 10% manjinskih zajednica Srba, i 10% drugih ostalih manjinskih zajednica. To nije ispoštovano. Vi danas imate svega 46 Srba u kosovskim bezbednosnim snagama, ali da bi Srbi ušli  i da  bi prihvatili mora prvo da se promeni kompletna komandna struktura, svi oni koji su učestvovali u OVK. Dakle Srbi ne  veruju, dok se ne promeni ta komandna struktura, dok ne budu došli neki mladi ljudi koji imaju čistu prošlost, onda tek možemo da počnemo da pričamo o približavanju i toj nekoj tematici“, rekao je Veroljub Petronić u emisiji Slobodno srpski. 

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarJoca | 09.04.2017. 15:18 Otkud ovaj Oblik zna kako su izgledale mitrovacke ulice kada je ovde manje od 20 godina ? Uostalom kao i vecina ovih sa NVO raznih profila.Ovaj je iz Pristine, ali mu lepo u Mitrovici. I mnogo vole da se predstavljaju da su iz Mitrovice, sto je fenomen ! Narano, vikend u Srbiji, gde se ipak ima rezervna gajba ! I takvi da objasnjavaju integraciju i slicne stvari? Budo, pazi na rejting emisije sa ovakvim gostima.Folirant.
Veroljub Petronić | 24.04.2017. 23:16 Ti koji se predstavljaš kao Joca očigledno ne znaš ništa o meni ni ko sam ni šta sam. Prvo pogledaj emisiju da čuješ šta sam ja rekao. Ja nisam iz Prištine, eto koliko znaš o meni. Koliko se ti razumeš u ovu priču neću da komentarišem jer te ne poznajem, ne znam ko si, ustvari te možda i znam samo što se kriješ iza iza imena Joca. Bolje me pogledaj u oči i kaži mi to što imaš kao muškarac, a ne ovako kao mnogi sajber ratnici.
Toma | 24.04.2017. 23:25 """ Joca Verovatno poznaješ čoveka kad si toliko siguran u to što pričaš?