Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Živoradom Lazićem

01.04.2018.

U 318.emisiji Slobodno srpski gostovao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma  Živorad  Lazić. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da se akcija policije u Severnoj Mitrovici i hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića desilo, pre svega, u režiji Međunarodne zajednice.

„Režija je bila iz krugova Međunarodne zajednice, samo su akteri bili domaći, sa albanske i sa srpske strane. Mislim da je to prethodnica nekih budućih dešavanja i  tenzija. U ovom trenutku  ne znam šta bi to moglo da bude, ali očigledno  da neće biti ništa dobro kada su u pitanju srpski narod i albanski narod“.

Lazić svoje sumnje temelji na tome što se još zvanično ne zna ko je naredio akciju policije, pri čemu je došlo do prekomerne upotrebe sile od strane policije sa određenom porukom.

„U tome vidim jednu vrstu poniženja nas Srba sa prostora Kosova i Metohije ili možda upozorenje da ako su to mogli da rade Marku Đuriću, da ga onako brutalno provode  kroz  centar  Prištine, da biju ministre, poslanike, šta onda nama  Srbima na Kosovu može da se desi“.

Smatra da izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova neće bitno uticati na život Srba na Kosovu. 

„Dosadašnje učešće Srpske liste po pitanju zaštite srpskog naroda i prostora Kosova i Metohije nije dalo rezultate. Prema tome, da li su oni u Vladi ili nisu, za Srbe je nebitno“.

Po njegovim rečima, najava predstavnika Srpske liste da će sami formirati Zajednicu srpskih opština, ako to ne učine kosovske institucije, nema nikakvog smisla.

„Ako znamo da zajednica opština sa srpskom većinom treba da radi po zakonima Kosova, upitno je  kako će one moći  samostalno  da rade. Ko će to verifikovati, kako će oni uspeti da funkcionišu  uopšte, da li je to moguće? Znači, prosto za mene kao diplomiranog pravnika je to nemoguće“, rekao je Lazić i zapitao kakve bi to reperkusije imalo na policiju i pravosuđe.

 

Stanje u školama alarmantno

 

Profesor pravnih predmeta u Ekonomsko trgovinskoj školi na centralnom Kosovu i  bivši  Republički prosvetni inspektor zadužen za Kosovski okrug, kaže da je situacija u školama  na Kosovu alarmantna.

„Najveći problem u školama je opšti nerad i opšti javašluk. O tome sam upoznao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića kome sam prvo citirao kolegu, koji je rekao  ’da nam uličari vode škole. Još sam dodao da  20, 30, pa možda i 40 odsto učenika završe školu apsolutno nepismeni“.  

Po njegovim rečima najveći problem su kadrovska politika i nerad.

„Na primer, profesor prima godinu dana platu, a ne ispredaje nijednu jedinu lekciju“ rekao je Lazić u Slobodno srpski,  uz tvrdnju da ta deca više nisu spremna za dalje školovanje.

Problem je što u okviru školske uprave trenutno postoji samo jedan prosvetni savetnik, a ranije ih je bilo najmanje pedesetoro.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarZOGU | 03.04.2018. 00:58 PROFESORE PAZLIVO SAM TE SLUSAO NE SLAZEM SE SA VAMA A NAJVISE KADA SI REKAO DA SE ALBANCI BORE ZA TERITORIJE A SRBI ZA VLAST GOSPODINE PROFESORE JA MISLIM SUPROTNO NIKADA SRBSKI NROD NIJE SE BORIJO ZA SLOBODU NEGO ZA TERITORIJE MOJI SU PROCERANI IZ NISA 1878 DEJE DANAS HOTEL AMBASADOR U NISU BILA JE NASA NJIVA MOJ DEDA JE RODJEN 1870 UMRO JE 1961 PAMTIM SFE STA NAM JE PRICAO ZASTO TO VI NIKAD NE GOVORITE NEGO ZA NAS ALBANCE KAZETE DA SMO TURCI ARNAUTI A VJERUJEM DA POLOVINA SRBA SU POREKLOM ALBANCI KO STO JE BIJO KARADJORDJE O FAMILIJE KELMENDI I MNOGI DRUGI VLADARI MI SMO BILI HRISCANI VECINOM ORTODOLSI MANJE KATOLIKA NI JEDAN ALBANAC NIJE BIJO MUSLIMAN SFE DOK SU OTOMANI OKUPIRALI AVAJ DEO BALKANA MOLIM LEPO ,