Arhiva emisija

Slobodno srpski sa Adrianom Zecirijem

22.05.2011.

 U 33.emisiji Slobodno srpski gostovao je direktor Evropskog centra za manjinska pitanja Adrian Zećiri. U intervjuu Budimiru Ničiću, Zećiri je rekao da su zakoni koji se odnose na prava manjinskih zajednica na Kosovu veoma dobri, ali da se u praksi ta prava ne poštuju u potpunosti, zbog kako je kazao "mnogih izazova". Govoreći o čestom kršenju Ustava Kosova kada je upotreba  srpskog, kao drugog službenog jezika, u pitanju, Zećiri je rekao da dvojezičnost u svakom društvu puno košta i da  administracija koja je nadležna da obezbedi dvojezičnost, vrlo često ne radi svoj posao onako kako bi trebalo.  Zećiri je govorio i o popisu stanovništva na Kosovu, razgovorima Prištine i Beograda, kao i aktivnostima Evropskog centra za manjinska pitanja.

Komentari posetilaca

Pošaljite svoj komentarBoki | 22.05.2011. 22:15 Zeciri je nepromisljeno rekao da su zakoni za manjinske zajednice na Kosovu veoma dobri ali da se ne postuju. Svi znamo da se ni jedan zakon na Kosovu ne postuje a kada ce se postovati niko pa ni on ne zna.
Siki | 23.05.2011. 09:28 Na pitanje autora emisije kako Zećirijeva organizacija radi na promovisanju popisa na severu Kosova i koliko je to zapravo moguća misija uopšte gost emisije kaže da popis na severu Kosova ima nekoliko izazova kao i to da je mala informisanost stanovništva na severu Kosova u vezi popisa. Netačno. Popis na severu je nemoguća misija jer stanovništvo je dobro informisano i neće da naseda na provokacije koje stižu iz redova tih Evropskih centara za manjinska prava.
Prištevac | 23.05.2011. 16:25 Gost je sve vreme potencirao da popis ne treba politizovati , pa kad je tako zasto nisu pristali da UNMIK organizuje popis . Nego su insistirali da njihova kvazi drzava to ucini. Bice popisa u oktobru koji organizuje Republika Srbija i tada cemo se popisati , oni koji su izasli na popis albanskih institucijama neka im sluzi na cast,posebno jer su albanci uvek manipulisali brojem stanovnika na Kosovu i Metoiji.
Sladja | 23.05.2011. 21:13 Pristevac, svaka ti cast na komentar da oni koji su izasli na popis albanskih institucija neka im sluzi na cast. Svaka ti dala za tako dobre reci.
Nena | 24.05.2011. 09:49 Ha,e pa Sladjo vidi se koliko si pametna,daj ti tom Pristevcu vidi se da ste isti!
Katarina | 24.05.2011. 10:00 Molim Vas iz urednistva da pazljivije birate poslate komentare jer je krajnje nekulturno objavljivati komentare sa skaradnim recima,budite bar Vi korektni ako nisu komentatori!A mogli bi ste i otvoriti neki poseban forum gde bi se "patriote" i "nepatriote" a posebno ovi iz Strpca mogli prepucavati do mile volje o platnim spiskovima i kradjama.
Petar | 24.05.2011. 15:48 Odlicno!!!
Prištevac | 24.05.2011. 22:59 Pozdrav Sladjo , simpa si skroz :) a ove prodane duse kao ova Nena ili ogranicene tuziakalice kao ova Katarina mogu samo da nam pljunu pod prozor ! Sustina je u sledecem , albanci kad god su nesto preduzimali radili su to ili svi ili niko, kad su oni mogli da bojkotuju Srbiju koja im ja sva prava dala ( bolja nego i u njihovoj maticnoj drzavi Albaniji ) mozemo i trebamo mi da bojkotujemo njihovu kvazi drzavu koja nam je generalno receno SVE UZELA. Brojke su ono oko cega su albanci vecito najvise muljali , mnogi se secaju kada su na popisu 1981 sve gorance, rome, askalije, turke , torbese upisali u albance ,popisivali i zive i mrtve i nerodjene , a srbe smanjili da nas je na popisu 1981 bilo samo 128 hiljada na Kosovu i Methiji i svi smo u to verovali dok nas 1999 nisu popisali samo u raseljenistvu preko 200 000 pa smo se svi cudili kako je to moguce kad nas je 1981 bilo vise nego 1999. Isto je danas cista propaganda da PR ima 600 hiljada ljudi a Kosovo 2 miliona,pa Niš ima 400 hiljada stanovnika a bar je 2 puta veci od Pristine.